12 неща, които трябва да изтриете от Фейсбук профила си

Макар Фейсбук да твърди, че защитата на личните данни на потребителите е основен техен приоритет, има няколко неща, които е по-добре да не споделяте в социалните мрежи.

Наскоро анонимен хакер заяви, че лесно би могъл да използва информацията, която хората споделят в анкети от типа “Питай ме 10 неща” преди да маркират множество свои приятели. Причината е, че често те включват детайли, които хората използват за свои пароли – майчино име, името на първия им домашен любимец, любим албум – все неща, които изглеждат съвършено невинно в контекста на една анкета.

Предлагаме ви списък на 12 неща, които да изтриете от профила си във фейсбук:

1. Рожден ден

Рожденият ви ден е едно парченце от важен пъзел, който съдържа още името и адреса ви. Въоръжен с тези данни, някой злонамерен човек би могъл да добие достъп до банковата ви сметка и личните ви данни.

2. Телефонен номер

В най-добрия случай ще се сдобиете с учтив обожател. А в най-лошия ? Преследвач, който ви звъни непрекъснато.

3. Голяма част от “приятелите” си

Оксфордския професор Робин Дънбар твърди, че хората са способни да поддържат приблизително 150 стабилни връзки.

След като изследвал 3 375 фейсбук потребители, Дънбар открил, че от техните приятели средно 4.1 минават за надеждни, а 13.6 изразяват съчувствие по време на емоционални кризи.

Оттървете се от излишните си приятели, за да подобрите взаимодействието си със социалните мрежи.

4. Снимки на децата си

Задайте си въпроса, каква информация за себе си биха искали да видят децата ви на по-късен етап ?

На предишното поколение никога не му се е налагало до обмисля този въпрос, но появата на интернет и социалните мрежи му придават все по-голямо значение.

5. Училището на децата ви

Броят на регистрираните сексуални престъпления се е увеличил през последната година. Последното нещо, което бихте искали, е да дадете възможност на някой педофил да научи кое училище посещава детето ви.

6. Възможност да споделите местоположението си

Този тип услуги са налични единствено за потребители на Android или iPhone. През 2015 TechCrunch докладва, че над 500 милиона потребители са влизали във фейсбук само от телефоните си. Това означава, че същия брой хора имат потенциала да издадат местополжението си онлайн, а всеки, който би искал да им навреди, ще знае къде се намират.

7. Вашият управител

Това е класика. Фейсбук е социална мрежа, до известна степен взаимоотношенията в нея са неофициални. Изпълнителният директор на компанията, в която работите има достъп до стената ви и до всички ви остроумни статуси – включително до тези, в които се оплаквате от работата си.

Разбира се, винаги бихте могли да промените настройките, така че шефът ни да не види определен коментар, но това изисква допълнителни усилия.

8. Спрете да се тагвате

Хората забравят факта, че маркирането у дома издава домашния им адрес.

9. Кога и къде отивате на почивка

Според финансовия сайт This is Money, хора ограбени докато са били на ваканция, рискуват да не им изплатят застраховка, ако са публикували плановете си за пътуването в социалните мрежи.

10. Социалният ви статус

Ако искате да отпразнувате процъфтяващата си нова връзка, не го правете във фейсбук. Тя може и да не просъществува, а последвалата промяна от “обвързан” на “необвързан” ще ви накара да се почувствате още по-зле.

11. Данните за кредитната карата

Никога. Не е добра идея.

12. Снимки на бордовата карта

Да снимате бордовата си карта е начин да се похвалите за предстоящата си ваканция, но не ставайте глупави. Баркодът на бордовата карта е уникален и може да се използва за откриване на информацията, която се предоставили на превозвача.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини