Сеул планирал да убие лидера на КНДР Ким Чен Ун

Предишната администрация на Южна Корея начело с президента Пак Гън Хе е планирала отстраняването на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, включително и чрез имитиране на нещастен случай. Това пише японският вестник „Асахи“, цитиран от ТАСС.

Според изданието бившият южнокорейски президент Пак Гън Хе е подписала след декември 2015 г. документ, който санкционирал „смяна на ръководството“ в КНДР.

Конкретната разработка на съответните операции е била възложена на националното разузнаване.

Разглеждани са били по-специално варианти с имитиране на пътен инцидент или катастрофа с влак, с който пътува Ким Чен Ун.

Предприемани са били и опити за поощряване на държавен преврат в Пхенян.

Изданието посочва, че втвърдяването на позицията на Сеул е било свързано с активизирането на военни програми на Северна Корея и на първо място с нейните успехи в разработването на ядрено оръжие.

Опитите за отстраняването на Ким Чен Ун обаче не са дали резултат, а настоящото ръководство на Южна Корея според вестника се е отказало от подобни планове.

През декември миналата година парламентът на Република Корея гласува импийчмънт на бившия президент Пак Гън Хе, която беше обвинена в корупция и други престъпления. През март решението беше потвърдено от Конституционния съд. През май в Южна Корея се проведоха предсрочни президентски избори, които бяха спечелени от Мун Че Ин.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини