Борисов обеща униформи и гориво на полицаите

Няколко дни преди полицаите да излязат на протест, премиерът Бойко Борисов участва в националното съвещание на МВР и обеща пари за летни униформи на полицаите, както и за гориво. Министър-председателят отново препоръча да се спре с административния тормоз над граждани и даде указания на областните директори да се наредят по опашките в дирекциите си, за да разберат откъде идва проблемът.

"Думата нямаме пари за бензин или нафта не искам да я чувам. Винаги има още какво да се желае. За съжаление много работа се свършва, но усещането за работата на полицията е като отидеш да си извадиш някакъв документ", каза Борисов, който говори близо 30 минути.

Той заяви, че се премахва лимитът на горивото за полицейските коли. След направен анализ излязло, че годишно то би струвало най-много 4-5 млн.лв. и затова вместо лимит в края на годината ще се уравнява сметката на изразходвания от МВР бензин и дизел, за което бил информиран финансовият министър. "Разбира се, да не се мине до другата крайност да почнете да крадете бензина и нафтата", предупреди той и поясни, че директорите носят отговорност за маршрутите на полицаите - "ще ви го платя отгоре".

Премиерът нареди още да се дадат нужните 10 млн. лв. за летни униформи - ако трябвало правителството щяло да даде и 15 млн.лв. "Незабавно им давате парите за униформите да идат да си напазаруват", заръча Борисов, с което се разбра, че пари трябва да се дадат на полицаите, а не директно униформи.

"90 тона алуминиеви табели стоят, каза премиерът, намеквайки, че системата на МВР има финансов ресурс, а иска пари. Без да поясни, той продължи - че МВР има 700 души изчислителен център (дирекция "Комуникации и информационни системи" - бел.ред.). "Откъде-накъде държавното електронно обслужване се занимава да ви прави връзката с прокурора и останалите дирекции. В друга дирекция 1 300 души управляват собствеността. Как да има собственост МВР като 1 300 души се грижат за нея", каза още премиерът, с което намекна, че може да се помисли за намаляване администрацията във ведомството. Борисов допълни, че когато някой министър поемал ведомството, полицаите го "омотавали", че хората в администрацията били нужни и той после оспорвал съкращения пред премиера.

Борисов продължи с критиката си към администрацията в МВР с думите: "Тормозите гражданите зверски. Лична карта се иска и акт за раждане. Защо ви е този акт за раждане?", попита той и допълни: "Затова съм ви събрал днес, всичко да прегледате и с по един документ ако съкратим, че по 26 млн.часа харчат хората да се редят по опашки. С административната тежест - няма да има компромис", предупреди премиерът.

"Хората почват да псуват от гишетата и стигат до мен", оплака се той и нареди всеки един от областните директори в МВР да задели време "да заседне на една опашка" и направи проверка защо се стига до тях. "Не може да сме бездушни като дойде човек и застанал часове да чака".

Борисов коментира и въпроса с т.нар. битова престъпност. Каза, че там ще се назначават хора, какъвто ангажимент е поело правителството.

Той благодари на службите за борбата с контрабандата. Заяви обаче, че и тук имало какво да се желае. В момента контрабандата била 8% като заслуга на ГЕРБ било нейното смъкване от 34%, но целта на Борисов е до края на годината да падне до 5 %.

Той заговори с примери в борбата с контрабандата като по-подробно обясни проверката по бензиностанциите.

Иначе значителна част от изказването му на съвещанието на МВР бе посветена на това, че правителството събира много пари от контрабанда, но

праща "живи пари" към Москва и Вашингтон заради грешки на предишни кабинети

Борисов пресметнал с помощта на вътрешния министър Валентин Радев, че АЕЦ Белене, ТЕЦ Марица 1 и 3 и парите, дадени след фалита на КТБ,се равняват на 6.7 млрд.лв. и се обърна към полицейските шефове с реторичния въпрос: "Сметнете ако не бяхме ги платили, как ще изглежда МВР, отбраната, учителските заплати". Борисов не пропусна и да отбележи, че заради решение на служебното правителство бил задължен да купува изтребителите "Грибен".

"Явно сме призвани като правителство само да събираме пари и да разплащаме за чуждите грехове. Ние чистим, те нарастват", обобщи той.

За проверката в бензиностанциите пък заяви, че от 900 проверени бензиностанции, 900 софтуера манипулирали подаваната информация към данъчните. Така всичко било законно и не можело да се установи с проверка на място, защото не могат да се "хванат" различията между продаденото и декларираното. "Около 1.3 млрд. лв. съм убеден, че ще съберем с общите усилия на данъчните и наблюдаващите прокурори. Никакво контрабандно гориво не трябва да се допуска", заяви Борисов. Той спомена и учудването си след като установил, че в България има 7 000 бензиностанции, което било повече отколкото в Русия.

Той обеща при нужда и повече пари за МВР за сигурност по време на предстоящото председателство на ЕС.

Като си тръгна от съвещанието, Борисов отклони журналистически въпрос какво мисли за исканото от полицейските синдикати увеличение на заплатите с констатацията, че вътре е говорил 1 час, в който обаче не спомена темата с възнагражденията.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ян
    янко митев
    4 0
    16:18, 26 юни 2017
    Бе тоя човек много работи обещава като че ли джобовете му са бездънни и само той обещава Кой си ти бе ИПОН ти ли ги събираш тия пари А за пенсионерите няма Той няма майка и баща за да види какви дертове теглят ПЕНСИОНЕРИТЕ Дава човека на МВР на ами що не стана м-р МВР на спорта и на разни други изгъзици Самия той щял да се качи и излети със ГРИПЕНА за да се убеди в качествата на самолета щото РАДЕВ не можел да КАРА такъв самолет Радев карал пожарни камиони толкова можел ЧОВЕКА А ЦЕЦО ---- ЦЕЦО щял да се цани като АВИОТЕХНИК при БОЙКО Хей живот здравей здравей с авиатор като Бойко лесно се живей
Последни новини