Водната кула в Димитровград - оценена на 32 967 лв

Общинският съвет трябва да реши дали да упълномощи кмета Иво Димов да извърши пряко договаряне с БДЖ ЕАД за придобиване собствеността на Водната кула в Димитровград. Това е една от точките, които ще бъдат разглеждани на предстоящата сесия на местния парламент на 29 юни, четвъртък. В докладната се пояснява, че договарянето трябва да бъде при цена, не по-висока от 32 967 лв без ДДС.

Вносителят на предложението - Иво Димов посочва, че няколко пъти в последните години са правени опити за безвъзмездно придобиване на водонапорното съоръжение от Общината на основание Закона за държавната собственост. Кулата е един от символите на града и може би най-старият архитектурен паметник в града ни, мотивира се кметът. 

За извършване на разпоредителни сделки със собственика на Водната кула - БДЖ ЕАД трябва да се приложи Правилникът за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Според него, това може да стане чрез търг, конкурс или пряко договаряне.

През 2015 година Общинскиият съвет в Димитровград потвърди намерението за придобиване на собствеността върху недвижимия имот,, който е държавна собственост. С друго решение от март 2017 година имотът е включен в Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост.

Водната кула е изградена в края на ХІХ векслед пускането на Баронхиршовата железница. Тогава се е използвала за набяване на вода за парните локомотиви и жп гара Каяджик, а по-късно село Раковски.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    1 -2
    11:52, 28 юни 2017
    Според кмета водната кула е голяма забележителност, като Айфеловата кула. Кой ви кара да я купувате. Не можахте ли с изграждането на новия надлез да постигнете споразумение с НКЖ, тази кула да остане като ансамбъл към надлеза. Не можахте ли да замените стария романтичен надлез с красивите стълби с тази водна кула която не е нещо особенно. Защо не купите и водопровода, и помпената станция към тази кула. Можеше да поддържа всички зелени площи и шадравани в центъра. Пропуснахме още един надлез, а сега и ново плащане, на гърба на гражданите, за това ,че някой не може да си направи сметката и изтърваните ползи. "Браво" на калинките!
Последни новини