Стандартите в спешната помощ се отлагат за декември

Проектът за модернизация на спешната помощ на стойност 160 млн. лв. е отложен за декември.

Това обяви Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ, цитирана от БТА. 

По думите й причината за това е, че ръководството на Министерството на здравеопазването през февруари 2017 г. е изразило становище, че няма готовност. 

Кателиева каза още, че отмяната от съда на текстове от стандарта по спешна медицина поставя работата на спешните медици извън закона. Според нея държавата е позволила на определени лобита да спрат действието на части от стандарта, защото частните болници нямали интерес да отговорят на изискванията му за спешните си отделения. По думите й частните болници нямат истински спешни отделения, тъй като по закон не може да се взимат пари от пациент в спешно отделение. 

От асоциацията настояват да се пренапише стандарта за спешна медицина, съобразно европейските стандарти, както и за повече прозрачност по проекта за модернизация на спешната помощ. 

Оборудването на нито една линейка не отговаря на европейските стандарти, филиалите за спешна помощ обикновено са в приземни етажи на сгради, а лекарите напускат заради лоши условия на работа и агресията срещу тях, обясни Кателиева. 

По думите й през последните 25 дни са регистрирани 5 случая на нападения над медици. Качеството на работата ни спада, защото няма кой и с какво да оказва необходимата помощ, каза още тя.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини