Шефът на прокурор, ако във фирмата има непълнолетен без трудов договор

На прокурор отиват шефовете, в чиито фирми бъдат засечени да работят непълнолетни без трудов договор. Това се закани шефът на Хасковското звено на Инспекцията по труда Петър Андреев.

Според него е кощунство да наемеш дете, а да не му уредиш заплащането. “Ще има сурови наказания за тези бизнесмени, които, вместо да покажат на младите хора, че трудът е ценен и срещу него всеки има право да получи редовно възнаграждение, карат подрастващите да смятат, че работата в сивия сектор е нещо нормално и естествено. За мен това е престъпление, защото е лошо отношение и пример за младите хора“, коментира Петър Андреев.

През летния сезон инспекцията ще съсредоточи вниманието си върху трудовите договори, които всеки един работодател е длъжен да уреди, дори за един ден работа на полето. Под лупа ще се държат и заведенията, в които младите хора намират най-често препитание по време на лятната си ваканция.

“Не сме отказали на никого разрешение за работа непълнолетно или малолетно лице, стига условията на труд да отговарят на изискванията“, категоричен е началникът на контролната служба.

Според изискванията уреждането на документите, както и разрешителното за работа на служители под 18 годишна възраст е задължение на работодателя. За всяко издадено такова разрешително инспекторите проверяват дали са подходящи условията на труд. Освен това непълнолетните работят с един час намалено работно време от 8-часовия стандартен работен ден. Тези, които не са навършили 16 години, могат да бъдат най-късно на работното си място до 20 ч., лимитът на непълнолетните между 16 и 18-годишна възраст е до 22 часа. До момента Инспекцията по труда в Хасково е издала 35 разрешителни за работа на малолетни и непълнолетни.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Социалист-капиталистите трябва да се научат да плащат, а андрешковците да работят. Процесът е двупосочен. Ще отнеме десетилетия. Иначе инициативата е хубава и дано не са само думи изречени на вятъра.
  • 2
    Ха
    ХАСКОВСКИЯ ПРОКУРОР
    7 0
    19:29, 1 юли 2017
    Очаквам да получа такъв сигнал и за шефове на регионални структури на министрства, които са навършили годините за пенсия, но се натискат или по-точно отказват да изпълнят закона, тях ще проверите ли бе гусин андреев? Ще ги проверите ма смеете ли? Май само плашите гаргите!
Последни новини