Нов състезател при свръх тънките лаптопи

Изглежда, че Intel скоро ще има сериозен конкурент на пазара за мобилни компютри – британската компания ARM Holdings. Всъщност, компанията е добре известна в целия свят, благодарение на своите нисковолтови процесори, които се използват в много смартфони и други мобилни устройства. Сега ARM иска да мери сили с Intel на пазара на свръх тънките лаптопи, при които както е известно доминират процесорите Atom. ARM е най-големият производител на процесори за мобилни устройства. В средата на февруари компанията съобщи, че е произвела своя 10-милиарден чип.

Както съобщават от ZDNet, неотдавна британската компания демонстрира първите прототипи на такива мобилни системи с процесори Freescale iMX515 и Qualcomm Snapdragon. Според ARM, тези чипове могат лесно да се справят с HD видео 720p при тактова честота 1 GHz. Освен това, британците смятат, че би било по-добре, ако те работят под Linux, за да се конкурират с процесори x86.

Очевидно не случайно ARM е избрала Linux Ubuntu. Британската компания активно си сътрудничи с Canonical с цел да разработи специална версия на операционната система, която ще поддържа процесори ARM. В допълнение, Adobe също съобщава, че ще пусне специална Plug-in Flash 10 за системи, базирани на ARM. Очаква се, че версия на Ubuntu за подобни системи ще бъде готова през април.

Ако всичко върви по план, те ще бъдат в продажба през юни на цена от $ 250.
Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини