Отслабва притокът на бежанци и мигранти към Европа

Над 111 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината.

Това съобщи вчера Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от БТА. Данните й говорят за спад на миграционната вълна към Стария континент.

"От началото на годината до 16 юли в Европа по море са пристигнали 111 148 мигранти и бежанци", каза на пресконференция в Женева говорителят на МОМ Джоел Милман. Миналата година от 1 януари до 16 юли континентът е приел над 240 хиляди мигранти и бежанци.

Натиск към Италия

Милман уточни, че близо 85 процента от сегашния поток - над 93 хиляди души - са пристигнали в Италия, а останалите - в Гърция, Испания и Кипър.

Основно направление на миграцията тази година стана Италия. За шест месеца и половина тя е приела 13 500 повече мигранти и бежанци отколкото за същия период на миналата година.

Същевременно с това значително намалява потока от бежанци, отправящи се към Гърция. От началото на годината там са пристигнали малко повече от 10 хиляди души, докато за същия период на миналата година те са били близо 160 хиляди.

Хиляди загинали

От началото на годината до средата на този месец са загинали 2359 мигранти и бежанци, опитали се да се доберат по море до европейските страни.

Миналата година за същия период са били регистрирани 2996 загинали.

По данни на МОМ в целия свят от началото на годината са загинали 3256 мигранти и бежанци.

Коментари в сайта

Последни новини