"Медиана" дава разлика между ГЕРБ и БСП под 3%. Преглед на печата

"Стандарт":

Yes от Европа за руския газ

Брюксел даде зелена светлина руски газ да влиза в българския хъб "Балкан". Решението на Еврокомисията е огласено в писмо на еврокомисаря Мигел Ариас Канете до енергийния ни министър Теменужка Петкова. Документът е в отговор на наше запитване дали ЕК би се съгласила с доставки на руски газ за Югоизточна и Централна Европа през българските тръби.

Газоразпределителният център "Балкан" има потенциал да гарантира диверсификация на доставките на природен газ на конкурентни цени, се казва в писмото на Канете. Така чрез "Балкан" България ще се превърне от транзитьор в търговец, тъй като край Варна ще можем да миксираме постъпващото синьо гориво не само в количествено, но и в ценово отношение, коментира пред "Стандарт" енергийният спец проф. Атанас Тасев.

ДАНС. 

"Сега":

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС остана без допуск до тайни

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев, съобщи "Медиапул". Решението на ДАНС означава на практика освобождаване на Гатев от позицията, тъй като достъпът до класифицирана информация за заемането й е задължителен.

Мотивът на ДАНС е, че Гатев е ненадежден и не може да пази информация.

Той ще обжалва пред Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), а след това и пред тричленен състав на Върховния административен съд. Решението на съда ще е окончателно. Жалбата обаче не спира изпълнението на решението.

Проучване. 

"Дума":

"Медиана" дава разлика между ГЕРБ и БСП под 3%

Електоралната разлика между ГЕРБ и БСП е под 3%, показват данните от национално представително изследване на агенция "Медиана", проведено от 12 до 18 юли. Анкетите са правени преди скандала със суджука и вече бившия гербаджийски депутат Живко Мартинов.

ГЕРБ привлича четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава разочарование и намаляваща подкрепа сред тях, но това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние. БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015-2016 г. и се намира на около 3% след основния си политически опонент, отчитат от "Медиана".

НДК. 

"Монитор":

НС разпусна комисията за НДК със скандали кой е виновен

Временната комисия в НС, която проверяваше как са разходвани средствата за ремонт на НДК във връзка с българското председателство на ЕС, бе разпусната. Решение за това взеха депутатите, като отхвърлиха искането на БСП дейността на звеното да се удължи до края на септември. Социалистите бяха категоричени, че комисията е свършила работата си наполовина, като само е установила фактите, но не и обстоятелствата около харчовете за НДК. Мнозинството в залата обаче прецени, че тя е свършила своята работа и одобри доклада й, който след това ще бъде предоставен на вниманието на прокуратурата и АДФИ. Самата комисия бе създадена след скандалите около НДК и бившия изпълнителен директор Мирослав Боршош, който вече е обвиняем за безстопанственост и несъобразно разходване на средства. Както агенция "Монитор" писа, в одобрения доклад на парламентарната комисия се посочва, че има данни за съмнения за извършени нарушения и препоръчва на Сметната палата да направи одит на харчовете около НДК.

Посланик. 

"Стандарт":

Анкара праща Гьокче в Гватемала

Турският посланик в България Сюлейман Гьокче ще бъде изпратен от Анкара на дипломатическа мисия в Гватемала. Очаква се 50-годишният Гьокче да замине в "страната на многото дървета", както наричат държавата в Централна Америка, в края на лятото.

Турция прави дипломатически рокади в 30 държави. Новият посланик в София ще бъде Хасан Улусой, съобщи Анадолската агенция.

Съдбата на Сюлейман Гьокче стана ясна още след визитата на премиера Бойко Борисов в Анкара и Истанбул преди месец, когато скандалният дипломат знаково отсъстваше. Още тогава открито се заговори, че той ще бъде сменен.

Гьокче, който е в България от декември 2013 година, си позволи многократно да се намесва във вътрешните работи на България, нарушавайки всички дипломатически норми и правила.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Из
    Измишльотини
    1 0
    10:59, 28 юли 2017
    Измишльотини за политически трупове. "Медиана" на върлия комунист Колю Колев никога не давала добри прогнози за ГЕРБ. На кой му пука за тъпата "Медиана", където кресливата и лъжливата милионерка Курнелия е първа любимка.
Последни новини