Депутатите бламираха КФН за нови заместници

Парламентът не одобри кандидатите Румен Соколов и Йордан Чомпалов за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН).

В гласуването в пленарна зала участваха 215 народни представители, от които 90 бяха "за", 110 - "против", а 15 се въздържаха, съобщи БТА. 

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси предлагаше парламентът да одобри кандидатите. В доклада на комисията се посочваше, че двамата имат безупречна професионална репутация - професионалният път на Румен Соколов е свързан изцяло с капиталовия пазар, а Йордан Чомпалов е сред най-уважаваните юристи в сферата на правото на ценните книжа и финансовите пазари, търговското и банковото право. 

Двамата ще допринесат за подобряване на работата на КФН и повишаване на експертния й потенциал, заяви в пленарната зала председателят на КФН Карина Караиванова. 

В рамките на дебатите Румен Гечев от БСП заяви, че Караиванова не е посочила доколко кандидатите отговарят на изискванията за постовете, които ще заемат. Според Гечев Чомпалов няма управленски опит, не е управлявал екипи, а образованието на Соколов нямало общо с капиталовите пазари. 

„Става дума за управление и контрол на десетки милиарди лева и касае интересите на много българи и затова изискванията ни трябва да бъдат високи в изпълнение на изискванията на тези длъжности”, категоричен бе Гечев. 

С тези кандидатури пропускаме уникална възможност да изберем професионален и независим екип на КФН, заяви Жельо Бойчев от БСП. Той изрази подозрение, че в комисията ще се наложи едноличен модел на управление.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини