Арестуван в Гърция основател на криптовалутна борса, обвинен за пране на милиарди долари

Задържаният в Гърция руснак Александър Винник е обвинен в САЩ задочно, съобщава на сайта си прокуратурата на Северния окръг на щат Калифорния.

Главното жури на окръга е предявило обвинение и на управляваната от Винник организация - криптовалутната борса BTC-e, основана през 2011 год. Независимо, че BTC-e, една от най-големите такива платформи в света, е имала бизнес в САЩ, тя не е била регистрирана за упражняването на дейността си и не е имала програма за борба с прането на пари.

Американските прокурори смятат, че 37-годишният Винник е създал международна схема за легализация на пари, като с това е помогнал на наркотърговци, хакери и данъчни мошеници.

Отбелязва се, че той лично управлява множество акаунти в BTC-e. Освен това Винник е основен бенефициер на фиктивната компания Canton Business Corporation, която управлява борсата. Обвинението заключава, че са били установени преводи на средства от тези акаунти към личните банкови сметки на  Винник.

BTC-e разрешила потребителите да търгуват с дигитална валута биткоин с висока степен анонимност - не се е изисквала проверка на самоличността, транзакциите са скрити, източникът на средствата остава неизвестен. Разследването установило, че от 2011 год. BTC-e е извършила операции с биткоини за над 4 милиарда долара.

Също така се обвинява Винник е получил пари от разбиването на борсата за цифрова валута  Mt.Gox (създадена през 2010 год,вече не существува) и ги е изпрал чртез различни онлайн платформи, включително BTC-e и Tradehill. Последната била базирана в Калифорния и вече не работи.

Отделът за финансови престъпления на Министерството на финансите на САЩ е наложил на BTC-e глоба в размер 110 милиона долара, а на самия Винника - 12 милиона.

За задържането на Винник в Гърция стана известно в сряда, 26 юли. Той ще остане в ареста там до разглеждането на искането за екстрадирането му в САЩ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини