"Тесла" пусна модела си за масите

Американската компания "Тесла" (Tesla) пусна на пазара дългоочаквания си "Модел 3" - електрическата кола, предвидена за масовия пазар, съобщава Vesti.

Първата партида от автомобилите излезе от завода на компанията във Фримонт, Калифорния, и беше предадена на новите собственици, които са предимно служители на компанията.

Началната цена на "Модел 3" е 35 000 долара. За сравнение, досегашните модели на "Тесла" - "Model S" и "Model X" стартираха на пазара с цена от 80 000 долара, което ги превръщаше в придобивка само за най-заможните хора.

Към момента около 500 000 души са внесли депозит за "Модел 3". Ако от "Тесла" произвеждат и реализират на пазара такъв брой коли всяка година, то продажбите им ще задминат тези на БМВ, Мерцедес и Лексус, коментира „Би Би Си".

Плановете на собственика на компанията Илон Мъск са заводът му да произвежда по 5000 броя от новия автомобил на седмица до края на тази година и по 10 000 в началото на 2018.

Хората, които в момента купуват "Модел 3" са уведомявани да очакват колите си догодина.

Батерията на колата ще издържа 354 километра на едно зареждане. Дизайнът на купето е изключително опростен, като освен волана, на разположение на шофьора е само един екран, който заменя цялото табло. 
Миналата седмица правителството на Великобритания обяви план за забраняване на автомобилите с горивен двигател до 2040 година. Подобен план има и във Франция.

От друга страна, производителите на електроавтомобили срещат проблеми в САЩ, където някои от щатите обмислят прекратяване на преференциите (като отпадане на пътен данък) за притежателите им.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини