Сложен заговор за взривяването на пътнически самолет разкрит в Сидни

Сложен заговор е разкрит в Австралия. Четирима са задържани при мащабна спецакция на 29 юли в Сидни. Двама от тях са обвинени, че са подготвяли взривяването на самолет на Etihad Airways, който летял от Сидни за Абу Даби. 

Te ще бъдат изправени пред съда в петък, 4 август с обвинения в подготвяне на терористичен акт - унищожаване на пътнически самолет. Самоделното взривно устройство те планирали да поставят в самолета на 15 юли. В откритото при спецакцията устройсво бил използван експлозив бил с голяма сила, подобен на употребяваните за военни цели. 

Заместник комисарят на Федералната полиция Майкъл Фелън съобщи, че терористите са подготвяли да използват силно токсичен водороден сулфид. Плана на терористите той определи като "най-сложния заговор, разкриван някога в Австралия". 

Арестуваните са поддържали връзка с членове на Ислямска държава в Сирия. разследването твърди, че един от арестуваните е брат на един от главатарите на ИД в Сирия и че той е запознал другия арестуван с някой, който разследващите наричат "контрольор".

Един от четиримата арестувани е бил освободен, след като е дал показания. Другият остава в ареста, като до момента не са му повдигнати обвинения.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини