Пет признака на емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност определя до голяма степен резултатите от контакта на хората един с друг и в обществото или в работата. Способността на хората да разбират и контролират себе си, да разбират и да се разбират с останалите, да решават всяка една ситуация и да генерират успехи - тази способност не може да бъде точно измерена. За разлика от IQ, емоционалната интелигентност може да се придобие и подобри или да закърнее и намалее. Донякъде даже можем да я прихванем от обкръжението.

Има много и различни показатели за висока емоционална интелигентност. Тези пет признака са бърз тест за откриването ѝ. Те са характерни за хората с висока емоционална интелигентност. Това са качества, които лесно се откриват в ежедневни ситуации - на работа или вкъщи.

Признак №1: Те приемат с критиката без отричане, вина, обвинения или oправдания
Хората с висока емоционална интелигентност имат развито чувство за самосъзнание - ясната представа за това, което ни прави щастливи, което ни тревожи, ядосва или отегчава. Самосъзнанието означава да знаем кои са нашите силни и слаби страни. То ни позволява да приемаме по правилния начин похвалите и критиката - фактите трябва да се отбележат, анализират и коригират, без изпадане в излишна паника.

Чувството за вина, когато някой ни критикува, показва само, че в действителност осъзнаваме грешката си, но не можем или не искаме да я признаем пред другите. Търсенето на оправдания е друга типична реакция на хора с по-ниска емоционална интелигентност.

Признак №2: Те са свободомислещи хора
Високото ниво на самосъзнание на емоционално-интелигентни хора им позволява да изслушат и разгледат внимателно всяка ситуация, без да реагират прибързано и необмислено. Те не осъждат автоматично чуждите идеи, само защото са различни. Отворени са към света и комуникират с хората свободно, без предразсъдъци, запазвайки позицията си, изучавайки чуждата.

Признак №3: Те са ефективни слушатели
Ефективното слушане изисква разделяне на фактите от тълкуванията на слушателя. Хората с висока емоционалната интелигентност могат да идентифицират емоциите на събеседника си и да извлекат смисъла на казаното при разговор.

Признак №4: Те не изопачават истината
Емоционалната интелигентност означава признание и уважение на емоциите на хората, около нас, но също и че истината не може да бъде премълчавана и фактите - изкривени. Хората с висока емоционалната интелигентност осъзнават колко важно и трудно е тежките послания да бъдат отправени и приети. Спокойно представяне на фактите - без излишен драматизъм или омаловажаване на случващото се.

Признак №5: Те се извиняват, когато сгрешат
Хората с висока емоционална интелигентност не губят ценно време в опити да докажат, че са прави, когато осъзнават, че са сгрешили. Вместо да търсят оправдания за грешката си, искрено се извиняват, поправят я и продължават.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини