Същото, но на друга цена. Какво ядем - част II

Втората серия проби на храни, закупени в Западна Европа, не показа разлики с еквивалентите им, продавани у нас - сравнявайки описаното на етикета съдържание. Съществена разлика има в цената - при някои продукти у нас тя е с 50% по-висока, отколкото на Запад. Други се продават по-евтино тук.

Анализът е направен от Агенцията за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите. Във втория етап от изследването са тествани 31 тествани продукта, купени от магазини във Франция, Италия и Швейцария. За сравнение са взети същите марки и видове продукти от търговската мрежа у нас. 

Този път проверката включва подробен сравнителен анализ на етикетите и сравнение цените на храните, но без лабораторно изследване. 

При сравнителния анализ на етикетите не са установени разлики, съставките са идентични, посочват от агенцията по храните. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС обаче показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин“. При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини