Най-страшната съвременна заплаха за здравето на хората

Самотата и социалната изолация са по-сериозна заплаха за здравето от затлъстяването, установява изследване на американски психолози. Влиянието на тези фактори става все по-значимо и може да стане национален проблем за здравеопазването, се казва в публикувано резюме на докалада на учените за 125-та годишна среща на Американската психологическа асоциациа,  .

Взаимоотношенията с другите хора са фундаментална потребност на човека, важна както за психическото му здраве, така и за оцеляването.

Изследването Loneliness Study е проведено от организацията с идеална цел AARP. То показва, че 42,6 милиона американци на възраст над 45 лет страдат от хронична самота. По данни от 2014 год., над една четвърт от населението на САЩ живее в самота, а над половината от гражданите не са в брачни отношения.

Учените са направили два метаанализа, във всеки от които са обединени резултатите от десетки предишни изследвания. В първия са включени 148 научни работи, в които са участвали около 300 хиляди доброволци. Здравите социални връзки са снижават с 50% вероятността за ранна смътр, показват резултатите от този метаанализ.

Вторият метаанализ се базирал на данни от 70 изследвания, обхващащи 3,4 милионадуши от Северна Америка, Европа, Азия и Австралия. Изводът от него е, че социалната изолация или самотата увеличивават риска от преждевременна смърт повече, отколкото другите фактори, дори от затлъстяването.

Специалистите смятат, че американската система на здравеопазване трябва да отчита влиянието на социалните връзки върху здравето на хората. Необходимо е да се строят почивни бази и паркове, където пенсионерите, които са най-уязвими на самотата и социалната изолация, да могат да общуват с други хора.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Валери Филипов
    0 0
    13:02, 10 авг 2017
    Ей, пак ни занимавате с глупости! Най - страшната съвременна заплаха за човечеството е всекидневното изгаряне на петролни продукти в света! Не ми вярвате нали! Повярвайте на нашият министър на екологията тогава..! Защото и той не вярва в това. Имаме си УНИКАЛЕН министър на екологията - Той не вярва в Глобалното затопляне. Като го гледам, не вярва и в соджука... и това ме прави нещастен днес.
Последни новини