21 °C

Атеистите са смятани за неморални и опасни, дори от атеистите

Необикновен резултат дава ново социално проучване -  атеистите по-лесно биват подозирани в лоши постъпки, отколкото християни, мюсюлмани, индуисти или будисти. Поразителното е, че този резултат е валиден и за други атеисти, казват изследователите.

Това предполага, че в един все по-светски свят мнозина - включително и някои атеисти, все още се придържат към възгледа, че хората ще вършат лоши неща, освен ако не се страхуват от наказание от някое божество.

Резултатите от изследването "показват, че в целия свят религиозните убеждения се възприемат интуитивно като необходима предпазна мярка срещу изкушенията на грубо неморалното поведение", пише в Nature Human Behavior, международният екип учени.

Изследването показва, че "атеистите са широко възприемани като потенциално морално покварени и опасни".

В проучването е обхването отношението на над 3 000 души в 13 държави на пет континента. Те варират от "много светски" страни като Китай и Холандия до страни с голям брой вярващи като Обединените арабски емирства, Съединените щати и Индия. 

В различните страни преобладаващото население е различно - в допитване са включени представители на  будистки, християнски, индуски, мюсюлмански или нерелигиозни популации.

Участниците получили описание на измислен злодей, който измъчвал животни като дете, а след като пораснал, станал учител, който е убил и осакатил пет бездомници.

Колко вероятно е извършителят да е религиозен вярващ, бил въпросът към половината участници. Другата половина били запитани колко вероятно е той да е атеист.

Опасен предразсъдък
Екипът установи, че хората са около два пъти по-склонни да приемат, че серийният убиец е атеист.

"Удивително е, че дори атеистите изглежда притежават същата интуитивна антиатеистка предубеденост", казва изследователят съавтор Уил Жерве, професор по психология в Университета в Кентъки в Лексингтън.

"Подозирам, че това произтича от разпространението на дълбоко вкоренени прорелигиозни норми. Дори на места, които понастоящем са съвсем светски, хората все още интуитивно се придържат към убеждението, че религията е морална защита".

Само във Финландия и Нова Зеландия - две светски държави, експериментът не дава категорични доказателства за антиатеистични предразсъдъци, казват учените.

Недоверието към атеистите е "много силно в най-силно религиозните държави като Съединените американски щати, Обединените арабски емирства и Индия", казва Жерве, "и по-ниско в по-светските страни.", допълва той.

"На много места атеизмът може да бъде опасен, ако не и фатален."

В коментар, публикуван от списанието, Адам Коен и Йордан Муун от психологическия отдел на Американския държавен университет, казват, че проучването е "важен напредък в обясняването на разпространението на антиатеистичните нагласи".


4 Коментара

Хороскоп за 16.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини