Община Смолян топи задължения, сред свръхзадлъжнелите са други три общини от областта

Комплексният анализ на показателите на общините за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи, за второто тримесечие на 2017 г. показва, че с най- добри параметри на тези показатели са общини като Варна, Бургас,Столична община или по-малки общини със сериозна приходна част в местната хазна.

Смолян е сред общините, които са намалили значително дълговете си, сочи анализа на финансовото състояние на общините на Министерството на финансите. Най-голямо намаление е постигнато спрямо разходите от края на 2016г,  показват данните за второто тримесечие на тази година. Най-голямо намаление в размера на задълженията за разходи спрямо края на 2016 г. отчитат Столична община, Сливен, Перник, Стара Загора, Русе и Велико Търново. Общините Сливен, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Раднево и Велинград са с най-голямо намаление на поетите ангажименти за разходи спрямо края на 2016 г.

Съответно, с най-негативни тенденции по показателите на общините за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност за второто тримесечие на 2017 г. се очертават и следните общини, освен тези, които са в процедура по финансово оздравяване и не са в добро финансово положение. Сред тях са Рудозем, Доспат,Борино. Свръхзадлъжнялост мъчи Неделино с над 80% дял задължения спрямо годишните разходи, Доспат също- с над 83%. Общините Смолян, Неделино и Чепеларе са с най-голям дял на поетите ангажименти за разходи спрямо годишните разходи-съответно 137%, 123% и 106%.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини