Експерти: Горите съхнат, защото няма работници и техника за справяне с проблема

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава във връзка със съхненето на горите и повишения риск от пожари

Основната цел на проведеното днес заседание беше набелязването и предприемането на спешни мерки във връзка с разпространението в значителни размери на вредители (корояди) и болести по иглолистните насаждения на територията на област Смолян, както и на мерки за намаляване опасността от възникване на пожари.

Като основни трудности за овладяване на проблема, бяха изтъкнати недостатъчната работна сила и техника за осъществяване на санитарна сеч и последващо извличане на засегнатата дървесина от горите в най-кратки срокове. Прочистването на трудно достъпни засегнати територии също било проблем поражда невъзможност да се установят действително засегнатите площи и да бъде инвентаризирана изцяло засегнатата дървесина. В същото време са засегнати огромни горски площи и корояда се размножава светкавично.

Бюрократични усложнения и тромавите процедури за издаване на разрешителни за санитарна сеч също са проблем, признаха експертите. В края на заседанието областният управител Недялко Славов обобщи засегнатите проблеми и предложи Проект за решение за спешни мерки.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини