Тилърсън заръча на американците да спят спокойно през нощта

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън не смята, че има непосредствена заплаха от Северна Корея, включително за американската територия Гуам. 

Тилърсън заяви пред репортери, след като отлетя от Малайзия за САЩ и спря за презареждане в Гуам, че "американците трябва да спят спокойно през нощта".

По думите му те не би трябвало да се притесняват от "тази конкретна реторика от последните няколко дни". Той направи изявлението, след като американският президент Доналд Тръмп и Северна Корея си размениха заплахи за нападение. Припомняме, Доналд Тръмп заплаши КНДР с "огън и ярост, ако заплашва САЩ".

Според коментара на Тилърсън с тези думи американският президент е искал да изпрати силно послание към Северна Корея и то на "език и стил, който Ким Чен-ун разбира".

Военният министър омаловажи спекулациите, че заплахите доближават САЩ към използване на военна сила и заяви, че нищо, което вижда или за което знае през последния ден, не променя съществено положението.

Въпреки успокоителните думи на военния министър, американският президент Доналд Тръмп заяви, че ядреният арсенал на САЩ е "по-мощен от всякога", отправяйки по този начин ново предупреждение към Северна Корея.

В "Туитър" Тръмп написа, че първата му заповед като президент е била да се обнови и модернизира ядрения арсенал. "Сега той е далеч по-силен и по-мощен от всякога", пише Тръмп, добавяйки: "Надяваме се никога да не използваме тази власт."

ИТАРТ-ТАСС припомня, че на 27 януари, че на военния министър Джеймс Матис бе заръчано да направи оценка на ядрения потенциал на САЩ с оглед на съвременните заплахи. Според заповедта на Тръмп министърът трябва да инициира преоценка на ядрения потенциал, за да състоянието на ядрения потенциал на САЩ и дали той е в съответствие със заплахите на 21 век.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини