Мевлид за здраве и беркет се състоя в Ябълковец

Стотици души от ардинското село Ябълковец и околните села участваха в ежегодния общоселски мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе в местната джамия. Сред гостите бяха председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, секретарят на община Ардино инж. Кемал Алиев, бившият омбудсман на Кърджали Хакиф Емин. Тук бяха още Хикмет Акбулут, председател на Организационния комитет на селищния празник в Ябълковец, кметове на населени места.

Организатори на мероприятието бяха кметството, мюсюлманското настоятелство и с финансовата подкрепа на местните жители и изселници .

Духовници, водени от имамите на Ябълковец  и на чернооченското село Три Могили Съдкъ Хасан и Селяхтин Изет прочетоха айети от Корана и Мевлиди-Шериф и се помолиха за здраве и берекет. Всички  бяха нагостени с 8 казана пилаф, приготвен от Емин Ходжа от Богатино. Това, което остана, раздадоха на хората за вкъщи. Всички разходи бяха осигурени от местните жители съвместно с изселници от Турция и Западна Европа.

60-годишният Басри Гюндоду от турския град Измир за първи път присъства на мевлида в Ябълковец. „От познати разбрахме за събитието. Дойдохме тук заеднос със сина ми Танер, снаха ми Юнур и внукът ми Дениз. Мевлидите сплотяват хората и показват красотата на ислямската религия“, заяви Басри Гюндоду.

Мухаррем Акбулут е дошъл за мевлида от Бурса. Той дари за нуждите на джамийското настоятество специални поставки за четене на молитви по време на мевлидите.

Кметицата на Ябълковец Мюзейен Сюлейман изрази искрените си благодарности към спонсорите за помощта, която оказват при организирането на мевлида.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини