Великобритания предлага временен митнически съюз с ЕС след Брекзит

Великобритания предлага на ЕС временен митнически съюз през преходния период след Брекзит, се казва в официална позиция на правителството.

Това би означавало вноса и износа между Великобритания и страните от ЕС да не се облага с мита и да се уеднаквят тарифите за стоки и услуги, при внос/износ за страни, които не са членки. Но при това Великобритания ще може да се договаря самостоятелно със страните извън ЕС, а бизнесът да се адаптира към промяната.

Велибритания в крайна сметка ще излезе от митническия съюз на ЕС, предполагат единодушно британския министър на финансите Филип Хамънд и неговия сериозен опонент по въпросите на напускането на ЕС - министърът на търговията Лиъм Фокс.

Нищо подобно не се обсъждало с ЕС. Брюксел настоява първо да бъдат решени въпросите около пребиваването на граждани на ЕС във Великобритания и на британски граждани в ЕС след Брекзит. И едва ли е възможен напредък в преговорите, докато не се стигне до съгласие относно размера на сумата, което Великобритания дължи заради напускането си.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини