120 души от община Девин ползваха услугите на домашен помощник и личен асистент

Изображение 1 от 4

    Общо 120 души с увреждания и прехвърлили 65 години от община Девин ползваха услугите на домашен помощник и личен асистент в продължение на 18 месеца. Това обявиха на заключителна пресконференция днес в общината отговарящите за реализацията на социалния проект „Предоставяне на интегрирани социални и здравни услуги на лица, зависими от грижа в община Девин”. Проектът приключва на 1 септември, а финансирането му от близо 500 хиляди лева беше осигурено по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Независим живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд.
    Хората в неравностойно положение избрани от всички населени места в рамките на общината са ползвали почасово в домовете си социалните услуги на 25 домашни помощници и 50 лични асистента. Услугите се предоставяха чрез създадения като общинско предприятие Център за услуги в домашна среда, а към него се предоставяха и здравни услуги. Психологическа консултация и подкрепа получиха, както потребителите на социални услуги, така и назначения персонал от домашни помощници и лични асистенти, подчертаха от общината. Допълниха още, че за всеки отделен човек, получаващ грижа е бил разработен индивидуален план. По време на предоставянето на социалните услуги не са подавани жалби и сигнали за нередности.
    Проектът приключва, но вече са предвидени средства от държавния бюджет, за да продължи предоставянето на социалните услуги, стана ясно още на пресконференцията. За това има и постановление на Министерския съвет от 5 юли т.г. То касае всички общини, които са бенефициенти по операция „Независим живот”, на които, след приключване финансирането по програмата, държавата ще осигури средства, за да се гарантира грижата за хората с увреждания и самотно живеещите възрастни хора.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини