15 000 деца в предучилищното образование от малцинствата с подкрепа от държавата

Държавата ще подкрепи 15 000 деца в предучилищното образование от етнически малцинства, които ще бъдат включени в мерки за образователна интеграция. Решението е част от утвърдения днес от Правителството Плана за действие за 2017 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот. В него са включени дейности, насочени към всички области на ученето.

С цел намаляване на относителния дял на преждевременно напусналите училище, системата за ранно предупреждение за риск от отпадне от предучилищното и училищното образование ще бъде въведена в нови 11 общини от Северозападния и Югоизточния район, беше решено още на заседанието на Министерски съвет.

За повишаване качеството на училищното образование и обучение ще бъдат осигурени за безвъзмездно ползване познавателни книжки за 100 000 деца от задължително предучилищно образование, учебници и учебни помагала за 250 000 ученици от I до IV клас, учебници за 150 000 ученици от V до VII клас, както и учебници и учебни помагала по специалните учебни предмети за 200 ученици с увреден слух от I до IV клас. На 1100 ученици с изявени дарби от държавни и общински училища ще бъдат предоставени стипендии, за които от държавния бюджет са осигурени 1 800 000 лв.

Друга от мерките е включването на повече от 1700 безработни лица, предимно младежи, в стажове или в обучения по време на работа. Очаква се да бъдат създадени 350 нови учебно-тренировъчни фирми, а броят на учениците, участващи в дейности по практическо обучение в реална работна среда, да достигне 8000 души.

Финансирането на висшето образование ще бъде концентрирано в професионалните направления и висшите училища, получили по-висока оценка за качество и съответствие с потребностите на пазара на труда.

Развитието на възможности за неформално и информално учене ще бъде насърчавано и чрез участие на 400 младежи в доброволчески дейности.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини