Иконописец бленува нов резбован иконстас за параклиса "Свети Пророк Илия" над Гела

    Никола Беевски не е професионален художник, никога не се е занимавал с рисуване. До преди 27 години. Във вече далечната 1990-та с него се случило чудото.

    "С баща ми случайно минавахме край параклиса "Св.Пророк Илия" на Илинденските поляни над Гела. Тогава за храма се грижеше един много възрастен човек от махала Заевите. Като влязох в параклиса все едно нещо се пречупи в мен", разказва скромно Никола. Все едно вътрешен глас му казал да вземе и да почисти олтарните икони. "Бяха много опушени, имаше голяма патина, бабите бяха слагали свещи направо върху тях. В царския ред с кабърчета бяха забити хартиени образи на светци, които направо се разпадаха", продължава разказа си Никола. Той взел иконите в къщи, почистил ги, направил им рамки.

    "И сякаш Божия дух се пробуди в мене, такова желание имах да рисувам", споделя сега Никола. Опънал чаршаф на една рамка и с обикновени училищни боички започнал да прерисува олтарната икона на пророк Илия. Рисувал цяла нощ, а на сутринта не можел да повярва, че това е дело на неговите ръце. Така започнала мисията му да иконописва. "Това е една огромна енергия в ръцете ми, която ме кара да хвана четката и да рисувам, да влагам тази енергия в духовни образи", казва Никола Беевски.

    От тогава Никола, чийто род е от Гела, започнал и да се грижи за параклиса "Св. Пророк Илия". Постепенно, година след година е изписал стените му със святи образи. Нарисувал е всички икони от царския ред.
    Беевски знае цялата история на параклиса, изграден на свято и магнетично място, на поляните, където са се събирали старите родове на Гела. Параклисът е разширен и ремонтиран в 1880 година. Дори в олтара Никола намерил списък на всички дарители, които в тази 1880 година са помогнали да се изгради храма. От тогава са и големите олтарни икони, чийто иконописец обаче е неизвестен. Тогава е правен и старият иконостас, който е обикновен, от цепени дъски, сковани на място.

    От три години иконописецът бленува да направи нов резбован иконостас. Дори го е сънувал. "Ще бъде от орех - най-доброто дърво за иконостас. Ще го изработи един голям майстор-резбар от Широка лъка - Вълко Масурски", казва Никола Беевски. Той вече е започнал да събира необходимите средства, изчислил е, че ще са нужни 8000 лева. До сега са събрани 850 лева, част от тях по време на гайдарското надсвирване и събора, които се провеждат на същите Илинденски поляни пред параклиса. В благотворителната акция се включиха, макар и скромно, и жителите на Широка лъка по време на празника им за Голяма Богородица.
    Акцията за събиране на средства за нов иконостас за параклиса "Св. Пророк Илия" - с. Гела продължава. И вие може да дарите!


    Банкова сметка: BIC:IORTBGSF, IBAN:BG75IORT80191000685900, Инвестбанк - клон Смолян, Никола Димитров Беевски

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини