Български учени: Овчето мляко от Родопите е лечебно, предпазва от няколко вида рак

    Овчето мляко и сирене от Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак. Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили девет години изследвания.

    По идея на проф. Любомир Ангелов българските учени от Института по криобиология и хранителни технологии се заели с изследванията, които не били плавени до този момент. По думите му съдържанието на антиканцерогенни субстанции в млякото вълнува научната олщност от 15 години. Българските учени започнали работа в партньорство с техни колеги от Германия. Проектът бил на стойност 50 хил. евро, от които 20 хил. били използвани за закупуването на нужната апаратура. Повечето от изследванията са правени в България, а част от тях и в Германия, като е имало обмен на млади учени, конкретизира проф. Ангелов.
    Първоначално са изследвани три породи овце, отглеждани в Родопите – каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на конюгирани мастни киселини. Точно те са много важни за борбата със сърдечно-съдови, мозъчни и ракови заболявания.
    "Изследването сочи че нашите породи овце - каракачанска и родопски цигай са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото", категорично заявява проф. Любомир Ангелов. Нещо повече - млякото и сиренето от каракачански овце, отглеждани в Средните Родопи, държи световния рекорд по съдържание на конюгирани мастни киселини - до 6%.

    Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете. И ако в началото на 20 век стадата са наброявали до 1 милион овце, то сега породата се води изчезваща. С опазването й от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. Преди 15 години той закупил каракачански овце от Института в Троян, а в момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай.

    "Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, тя на ден изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува", обяснява характеристиките на породата д-р Данчев. В същото време обаче овцете са нископродуктивни, дават 40-50 литра мляко на лактация.

    Според учените, точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете. При преработката му в сирене тези субстанции се запазват, сочи още изследването. Затова препоръката на проф. Любомир Ангелов е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. "Това е най-подходящо, по този начин се запазват всички биологично активни вещества. И ролята на тези антиканцерогенни субстанции е такава, че има доказателства, явни, научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха", казва професорът.

    И без научни дисертации фермерът Стойчо Данчев е убеден в качеството и лечебните свойства на овчето мляко. "Нашите деди тук в Момчиловци са отглеждали навремето около 40 хиляди овце и старото поколение, които са гледали тези животни, почти всички живееха по 90-100 години", заявява Данчев.

    Сега овцете са значително по-малко и въпреки субсидиите отглеждането им е трудно. А млякото се изкупува на една и съща цена без значение дали е от високо или ниско продуктивна порода, каквато е каракачанската. "Мандрите изкупуват овчето мляко на 1-1.10, с това аз днеска не мога да си платя дори доенето", възмущава се Данчев. Допълва, че фермерите като него, които се занимават с отглеждането на чисти породи, често са притиснати до стената. Държавните субсидии "де минимис" са ниски - 3 лева на овца, европейските пък по агроекелогичните мерки често закъсняват. Стопаните пък, които доят неголеми количества мляко, нямат възможност да си направят малки мандри и да предлагат чисти продукти директно от фермите, както е в Швейцария например.

    Затова с голяма доза самоирония Стойчо Данчев е препарирал един каракачански овен, та ако породата се затрие, той да напомня за нея. А иначе, за да се запазят ценните породи овце и чистите лечебни продукти от тях като мляко и сирене да стигат до повече потребители е нужна насочена държавна политика, смята фермерът.

    Величка Петкова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини