Как да научите децата си да се хранят здравословно

Често, да накараш децата си да се хранят здравословно, е трудна задача, особено предвид замърсената среда, в която живеем.

Много родители не хранят децата си толкова добре, колкото си мислят. Дали подрастващите наистина консумират достатъчно плодове и зеленчуци ?

Изследване, проведено през 2009 сред 2000 майки в САЩ откри, че близо 83% от тях подценяват качеството на диетата на своите отрочета.

Ако семейството ви консумира голямо количество месо и млечни продукти, ако захарта и пакетираните обработени храни са редовна част от диетата ви, едва ли получавате оптималното количество плодове и зеленчуци.

В голяма част от развитите държави, 90% от дневната доза калории, които децата консумират, идват от животински продукти и преработени храни.

Диетата е изключително важна, защото много хронични заболявания започват в детството, макар и ефектът им да се проявява на по-късен етап в живота. До завършване на училище основите на затлъстяването, сърдечно-съдовите заболявания и диабета вече са положени.

Предлагаме ви 12 съвета, как да накарате детето си да се храни здравословно.

1. Бъдете пример

Фокусирайте се върху собствената си диета. Даването на пример е жизненоважно. Детето ви няма да заобича плодовете, освен ако и вие на залагате на тях. Подрастващите следват хранителните модели на родителите си. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

2. Хранете се заедно

Събирането на цялото семейство около масата насърчава здравословните навици. Стремете се да вечеряте заедно поне 4-5 пъти седмично. Опитайте се да ангажирате всички в готвенето и почистването.

Изследвания сочат, че семейните вечери увеличават приема на плодове и зеленчуци. При такива семейства се наблюдава намалена консумация на пържени храни и газирани напитки.

Храненето заедно носи след себе си социални, развойни и поведенчески ползи. Семейните вечери придават на децата чувство на сигурност и сплотеност. Общуването лице в лице насърчава положителните емоции и допринася за по-дълъг живот и по-добро здраве.

3. Не купувайте нездравословни храни

Непрекъснато ни бомбардират с реклами на нездравословни храни от заведения за бързо хранене или полуфабрикати. Всеки ден децата имат достъп до подобни храни в училище. Не всеки може да разчита на волята си, това важи най-вече за децата, които често се влияят от рекламите и на които тепърва им предстои за разберат значението на здравословната диета.

Изключително важно е да създадете здавословна атмосфера у дома. Ако досега не сте се хранели здравословно, време е да започнете. Изхвърлете всички полуфабрикати и вредни храни. Заложете на плодове и зеленчуци лесни и удобни за консумация всеки път, когато почувствате глад. Не купувайте чипсове, сладки и газирани напитки.

4. Създайте хранителни правила

Например забранете на семейството си да консумира повече от една сладка напитка на ден – говорим за 100% натурален сок. Забранете газираните напитки или всички други оцветени напитки с изкуствени подсладители.

Заложете на храните от растителене произход. Вие и семейството ви налагате правилата, следвайки диета и начин на живот, подходящи и полезни за вас самите. Усвояването на здравословници навици, включително самоконтрол е важно не само по отношение на храната, но и във всички аспекти на живота.

5. Направете така, че детето ви да не предявява претенции по отношение на храните

Не приготвяйте отделна храна “за детето”. Това не е добра идея. Ако искате детето ви да се научи да се храни здравословно, трябва да приготвяте едно ястие за цялото семейство. Повечето малки деца не са готови за салата от кейл, но много други ястия биха могли да се пригодят за най-малките.

Приготвяйте различни вечери. Вместо да готвите една и съща вечеря, за която знаете, че се харесва на детето ви, разпалете интерес у него и към други видове кухни – тайландска, мексиканска, италианска, индийска. Покажете му, че изпробването на нови ястия е забавно.

Децата трябва да изпробват храната. Обяснете им, че не е задължително да изядат всичко, но че трябва поне да пробват ястието – това е важно за придобиването на добри маниери. Обяснете им, че понякога отнема време да свикнеш с вкуса на новата храна, и че вкусът на храната е различен в зависимост от това как е приготвена и как се чувстваш, че понякога се налага да я изпробваш няколко пъти преди да решиш дали ти харесва или не.

Какво би консумирал Супермен или който и да е от любимите им анимационни герои ? Попитайте ги каква храна биха предпочели техните герои, любимите им спортисти или знаменитости. Подхвърлете им идеята, че супергероите се грижат за телата си и не консумират вредни храни.

6. Не им казвайте, че ще получат десерт, само ако си изядат зеленчуците

Това кара децата да възприемат зеленчуците като наказание, а десерта като награда. Вкусното, здравословно ястие е награда само по себе си. Ако харесвате десерта, оставете го да бъде част от цялото преживяване и не го превръщайте в нещо значимо. Добре е да не се глезите с десерт всеки ден. Ако приготвяте десерт 2-3 пъти седмично, той няма да се превърне в навик и децата няма да изгубят волята си.

7. Направете зеленчуците по-привлекателни.

За целта е нужно да прибегнете до една от следните тактики:

- Режете зеленчуците в интересни или забавни форми.

- Опаковайте ги в кутии с любимите герои на децата.

- Наричайте ги със смешни имена.

- Сервирайте ги със сосове.

- Гответе ги по различни начини – печени, на грил, варени, в супи, смутита - възможностите са безкрайни.

- Направете ги на пюре и ги добавете в различни рецепти.

Не забравяйте, че децата се учат чрез игрите, с колкото по-приятни емоции е свързано здравословното хранене, толкова по-вероятно е тази навик да се запази на по-късен етап в живота им.

8. Включете в готвенето и децата

Децата обичат храна, която те самите са приготвили. Измислете по-здравословни версии на любимите им храни – заложете на био съставки или заменете пърженето с печене.

Не се притеснявайте, ако досега детето ви е залагало на стандартната Западна диета. Семейните разговори на тема здравословно хранене, биха могли да му помогнат да се откаже от вредните навици. Децата са умни и се радват, когато някои им повери лидерската роля в храненето на семейството. Нужно е само да им бъде предоставена подходящата информация, за да направят информиран избор.

Обсъдете с детето коя диета е най-подходяща за него самото и за околната среда. За много подрастващи грижата за животните и природата е много по-мотивираща, отколкото собственото им здраве. Ако са по-големи им пуснете документален филм посветен на теми като екология, опазване на планетата, рециклиране.

9. Когато вечеряте навън, заложете на най-добрата възможна опция

Със сигурност домашно приготвената, 100% био храна е за предпочитане, но някои родители поняго водят децата си в заведения за бързо хранене. Съвсем скоро те ще пораснат и ще заживеят в реалния свят, вземайки решения без ваша намеса. В зависимост от диетата и случая, бихте могли да заложите на пица без сирене и много зеленчуци. Важно е да научите децата си да подбират по-здравословни храни, това е умение, което ще им служи цял живот.

10. Внимавайте с детските менюта

Те често включват хамбургери, хот дог, пица, пилешки крилца, пържени картофи и газирани напитки – всичко от което все още развиващия се организъм не се нуждае. Детските менюта обикновено са по-евтини от тези предназначени за възрастните, много ресторанти биха заменили част от съставките, без да ви таксуват допълнително.


11. Четете им детски книжки за здравословното хранене

Насърчавайте любопитството им по широк кръг от теми. Удивително е как в днешното общество зеленчуците се представят за “отвратителни”, особено в детските книжки и телевизионни предавания.

12. Бъдете търпеливи

Създаването на нови навици изисква време. Нужно е децата да опитат дадена храна от 8 до 15 пъти за да развият предпочитение към нея. Бъдете търпеливи и не се обезсърчавайте. Пробвайте да представите храната по-различни начини. Отношението на детето към нея е изключително важно. Запомнете, детото няма да умре от глад, ако пропусне любимите си хотдог или чипс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини