НАСА ще спасява планетата от изригване на Йелоустоун

Учени от НАСА разработиха изключително амбициозна стратегия за справяне с все по-нарастващата заплаха от изригване на супервулкана Йелоустоун.

Йелоустоун е един от 20-те известни ни супервулкани по света. Изригването на който и да е от тях ще доведе до образуването на толкова много магма, че прашният облак ще закрие слънцето и ще предизвика вулканична зима, която ще продължи години наред.

За да предотврати подобен сценарии, НАСА разработва план за противодействие на това може би отдалечено във времето, но неизбежнто събитие, чийто последици ще бъдат по-страшни дори от удар на планетата с астероид.

От НАСА смятат, че заплахата от супервулканите е далеч по-реална от сблъсък на Земята с друго космическо тяло.

През 2011 космическата агенция заяви, че непосредствена опасност от супервулканите не съществува, като се имат предвид дългите срокове между изригванията им – обикновено между 100 000 и 1 милион години.

Едва ли някои от тях ще изригне в рамките на нашия живот, категорични са от НАСА.

Това звучи успокояващо, но само си помислете – Йелоустоун изригва на всеки 600 000 години, от последното му активиране е изминало приблизително същото време.

Ясно е, че се приближаваме към критичната точка. Ето защо учени на НАСА са съставили все още непубликуван доклад, достъпен само за служители на космическата агенция, до който са се добрали от BBC и няколко други медии.

Изследването на агенцияна сочи, че най-логичният начин за справяне със заплахата е охлаждане на огромните магмени камери във вътрешността на супервулкана.

Йелоустоун отделя близо 60-70% от топлината, която генерира в атмосферата, чрез горещите извори, с които е известен Национален парк Йелоустоун.

Останалата топлина се оказва в капан в магмените камери. Ако се натрупа достатъчно от нея, това би могло да предизвика изригване.

За щастие, НАСА смята че в случая с Йелоустун, 35%-редуциране на топлината ще е достатъчно за предотвратяване на катастрофа. Те дори имат идея как да охладят вулкана.

Пробивайки дупка с дълбочина от 10 км в недрата на Йелоустоун, космическата агенция ще изпомпа вода под високо налягане във вътрешността на супервулкана – студената вода ще абсорбира топлината, преди да бъде изтеглена обратно на повърхността.

НАСА смята, че при завръщането си на повърхността водата ще е достигнала температура от 350 градуса по Целзий. При това тя може да бъде оползотворена.

Брайън Уилкокс от BBC, запознат с доклада на НАСА обяснява, че топлината може да се използва за изграждане на геотермално съоръжение, което ще произвежда електрическа енергия на изключително конкурентната цена от 0.10 долара за киловатчас.

Добитата електроенергия ще е достатъчна за захранване на околния район в период от десетки хиляди години – дългосрочна полза от супервулкан, който иначе има потенциала да унищожи цялото човечество.

С други суми ползите няма да са само икономически, планетата също ще бъде спасена. Разходите за реализирането на този проект обаче са почти толкова непреодолими, колкото и самият вулкан.

НАСА смята, че инфраструктурата ще струва близо 3.46 милиарда долара. Колкото и крупна да е тази сума, тя едва ли може да се сравнява с разходите в случай на непредвидени пречки или ако нещо внезапно се обърка.

“Ако пробиете горната част на камерата и се опитате да я охладите от там, това би било крайно рисковано”, казва Уилкокс.

Това би направило горната стена на камерата по-крехка и податлива на пропуквания. Възможно е отровни летливи газове от горната част на камерата да се освободят в атмосферата.

В най-лошия сценарий, усилията за проникване във вътрешността на супервулкана, ще предизвикат изригване, затова човечеството трябва да подхожда много внимателно с подобни планове.

За момента не се знае на какъв етап от развитието си е стратегията и дали НАСА ще публикува официално доклада.

Уилкокс и другите специалисти се надяват, че разкривайки идеята ще насърчат провеждането на сериозна научна дискусия по темата.

Защото едно нещо е сигурно – тези древни, колосални бомби не могат да бъдат избегнати, а часовниците им тиктакат по-шумно от преди.

Източник: sciencealert.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини