Два музея и шест частни колекции участват на първия Фестивал на Родопския кристал

    На 24 август в Мадан ще се открие за първи път Фестивала на Родопския кристал. На първото изложение тази година ще участват 2 музея от България, 6 души с частни колекции от страната, както и младежите от три държави. Те са доброволци от Македония, Испания и Турция и заедно с българските си връстници работят по проект „Изкуството - мост между различията".

    Гостенката от Турция се казва Мерве, тя е в Мадан заедно със свой състедунт, а изборът им за инициативата в родопския град е заради липсата на младежки дейности свързани с изкуство в Турция. Мерве разказа, че в Турция почти не се правят проекти за деца с увреждания, за да ги мотивират за спорт и активни дейности, заедно да правят изкуство. Няма толкова центрове и организации в тази специфична област, колкото в България, казва тя. Макар и клише за нас българите, младежите от чужбина са единодушни, че се чувстват прекрасно у нас, впечатлени са от природата и хората. За тях родопчани са дружелюбни и много гостоприемни, не ги пускат без да ги нагостят и почерпят, всеки помага с каквото може.

    Наташа пък е доброволка от Испания, чула за проекта в България и преценила, че от всички предложения тя е най-интересното място. Другият младеж доброволец от Испания се включил в инициативата в Мадан заради доброволческото начало и възможността да помага на деца с проблеми. В продължение на два месеца доброволците от чужбина живеят в общежитието в Мадан, правят вечери на националните куртури-приготвят традиционни ястия, пеят и танцуват, общуват и разменят впечатления и идеи с българските младежи. Целта на проекта е чрез изкуство и творчески занимания да се разширят възможностите за социализация на млади хора със специални потребности, наложени поради различни заболявания. Ментори по дейностите с доброволците са две момичета от Мадан Сузи и Сиси Георгиеви, а според авторите на проекта, който се финансира по програма „Еразъм плюс“, това е първа стъпка за преодоляване на младежката безработица в района на мините. „Мотивацията ни е да включим участници от различни култури и да покажем, че чрез съвместната работа с тях по- лесно и непринудено може да се постигне социализация, ефективен диалог и предприемачество“, обобщава Сузи, която заедно със сестра си работи с доброволците. Сиси е сред младежите със специални потребности, но по нищо не отстъпва на активността на сестра си.

    Една от целите на Фестивала е минералите и кристалите, добивани от рудниците в региона, да станат легален бизнес за местните, възможност за работа за млади хора с някакъв здравословен проблем, както развитие на туристическия потенциал на района. С тази цел е създадено и сдружението „Деца със специални потребности“, защитило проекта и организиратор на Фестивала със съдействието на Община Мадан и „Горубсо“. Община Мадан безвъзмездно осигурява възможност участниците да изложат колекциите. 

    „Трябва голяма реклама, за да проумеят и самите хора, че едно от нещата, които ще доведе туристите при нас са камъните“, смята един от лицензираните търговци на минерали Лиляна Димитрова. Тя ще участва с част от колекцията си само от български кристали само от трите действащи рудника от Мадан „Бориева“, „9 септември“ и “Крушев дол“.

    За Фестивала младежите се готвят почти два месеца, работят с деца от различни възрасти от Мадан.

    Доброволците правят дискусии, лекции, срещи и презентации на теми свързани с интеграция на младежите с увреждания в обществения живот и борба с негативните предразсъдъци и дискриминация към тях. В творческите ателиета пък са изработени сувенири от кристали заедно с деца от Сдружението и от местния Център за социална рехабилитация. Те също ще бъдат изложени утре на Фестивала на родопския кристал. Всички те работят активно и се готвят за откриването на Фестивала, след двумесечното им гостуване признават, че България ще остане в сърцата им, а от тук ще отнесат освен няколко малки кристалчета за спомен и много искрени приятелства.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини