Джаз концерт на родопски събира средства за читалището в Давидково

    Благотворителен концерт за набиране на средства за честване на читалището в Давидкото направи известният музикант Стоян Роянов-Я-Я, заедно с популярния в Родопите фолклорист и  тъпанджията Мирослав Кайджиев от Смолян.

    Какво свързва нестандартния джазмен, който живя 14 години и проби първо в САЩ, после и у нас, с майстора на тъпана от Родопите? Ами и двамата са зетьове на Давидково, Стоян срещнал прекрасната си половинка -родопчанка в Америка, Мирослав пък грабнал щерката на кметицата на Давидково. На сцената обаче си паснаха страхотно с невероятни импровизации, на които Стоян смени пет музикални инструмента-от саксофон, кларнет и кавал до перкусии.

    Залата ги аплодираше бурно и възторжено, макар бабите да не схаваща какво точно е джаз импровизация, но щом музикантите са „давудьовски зетьове“-значи са прекрасни.

    Стоян скоро ще изкара два нови сингъла, но на въпроса не планира ли модерен проект с родопски вариации е категоричен:“ „Твърде малък съм за това“ и без колебание целува ръце на местните самодейци.

    Идеята на нестандартния музикален тандем е с концерта да помогнат за набиране на пари за честване на 90 годишнината на читалището в селото. Миналата година то беше спасено от рухване и възстановено с пори по проект, а сега местната управа иска да направи хубав юбилей с надеждата, че ще дойде време в него да се учат на роден фолклор родени в Давидково малчугани и млади хора.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини