DigiTimes: очаква се повишение цените на видеокартите

Ръстът на цената на GDDR паметта, използване в повечето видеокарти, принуждава потребителите на графични карти да вдигнат цените на своята продукция.

Тайванското уеб-издание на DigiTimes обяви, че до края на месеца очаква увеличение на цените на фамилията GeForce GTX 10 с около 3-10%. Очаква се, че съвсем същото ще се случи с видеокартите от фамилията Radeon RX, базирани на графичните ядра AMD Polaris.

Отново да напомним, че от месец април до средата на месец юли, основни купувачи на видеокарти бяха майнърите, и това доведе до значително повишение на цените на графичните решения. В началото на месец август цената на видеокартите започна да се понижава до препоръчителната, но явно тази тенденция няма да се запази.

Основна причина за ръста в цените на GDDR паметите стана решението на Samsung и SK Hynix да увеличат производството на памети за сървъри и мобилни устройства, за сметка на буферната графична памет. Само през този месец цената на GDDR чиповете скочи средно с 30% – от $6,5 на $8,5 на чип.

Според статистиките, паметите произведени от Samsung се използват в 55% от видеокартите, а чиповете на SK Hynix и Micron Technology се използват съответно 35% и 10% от графичните карти в света.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хаха
    1 0
    17:31, 28 авг 2017
    Те вече се покачиха, сега го казват и официално. Винаги се повишава цената на нещо което го няма на пазара, а го търсят много хора. Това е простата логика.
Последни новини