Фолклорен ансамбъл "Родопа" постави абсолютен рекорд

Нов творчески -57 -ми по ред сезон, обяви художественият ръководител на ФА „Родопи“ Андреан Петров днес.

През последните години Ансамбълът е обновен и пише нова история“, обяви Петров и като доказателство изтъкна - изявите в цялата страна, както и предстоящите скоро участия и извън границите на страната. По негови сметки през изминалия творчески сезон Ансамбълът е имал 34 големи участия с над 70 хил лв приходи.

„Ансамбълът наложи присъствие в цялата страна, не само със спектъкълът „Невястата“, но и с над 10- те хиляди публика, които го видяха „Невястата“ , а е представен само в една трета в градовете, до които е планирано да достигне. Рекордът, като постижение от творческа формация, който не е поставян до сега, е шест представления с пълни зали на РДТ пред смолянската публика с над 4 хиляди души публика в Смолян.

Според художествения ръководител на Ансамбъла към момента няма забавяне на заплатите и има добро партньорство с местната власт, в лицето на Община Смолян.

„34 участия в 52 седмици на годината е добър резултат, културата е тежък отрасъл, благодаря на държавата, че помага на Ансамбъла, благодаря и на вас, че на минимални заплати творите и има желание за развитие, макар и не с темпове, които се очакват, защото не достигат средства. Но запазваме Ансамбъла, а приходите показват, че той е работеща структура“, каза в заключение зам.-кметът на Община Смолян Марин Захариев и пожела творчески успех на фолклорнат аформация- една от културните визитки на Смолян и Родопите.

В отговор художественият ръководител обяви и плановете за новия творчески сезон, които са в две насоки-традиционния родопски фолклор и създаването на фолклорна лаборатория „Родопа“.

„Зад това помпозно име се крият идеите ми за развитие в сферата на леки и по-сериозни експерименти. През тази година предстоят записи в БНР на хора и оркестъра на ФА“Родопа“, концертни програми с изяви на хора и оркестъра, а с танцьорите и всички останали ще се работи по реализиране на нов спектакъл „Нощ на фолклора“. Това се планира като фолклорно шоу, а идеята е резултат изключителното разнообразие на костюми от различни фолклорни области на България, поясни Петров.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини