Кърджали с Кръгла маса за българското председателство на Евросъюза

Областният управител Никола Чанев откри днес Кръгла маса на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС – същност и възможности“, организирана от Сдружение „Нови перспективи за развитие“ и Младежки информационно-консултативен център - Кърджали. Гимназисти, педагози, директори на образователни институции, представители на неправителствения сектор и др. участваха в дискусия за отговорностите и предизвикателствата пред страната ни по време на европредседателството. „Това е шанс за България да диктува дневния ред на ЕС и да изведе в него национални приоритети, ключови за развитието на общността“, изтъкна Чанев. „България се превърна в лидер на Балканите“, категорична бе Цвета Караянчева, заместник-председател на Народното събрание, която поздрави домакините на форума, обобщавайки че България има ресурсите и капацитета да подготви и реализира едно гъвкаво и ефективно европредседателство, което почива на трите „К“ – консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Страната ни ще ръководи Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г, поемайки щафетата от Естония. София ще бъде домакин на 35 заседания на най-високо ниво и на над 200 експертни и работни срещи. Според бюджетната прогноза, разходите за българското председателство ще са около 150 млн. лв. „Ползите от него обаче са несравними, това е исторически момент в съвременната ни история“, обясни Смилена Костова, съветник на министър Лиляна Павлова, която бе официален гост на Кръглата маса. По време на презентацията си пред участниците тя съобщи, че днес Министерският съвет е приел постановление за създаването на координационен борд за подготовка на българското европредседателството, което е сериозна стъпка напред в хода на организацията.

Съветът на ЕС е една от трите водещи институции на Съюза, заедно с Европейската комисия и Европейския парламент, която участва активно в законодателния процес, планира и координира дългосрочни политики и подпомага активно работата на министрите.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини