Един ден Слънчевата система ще има две слънца (видео)

В гравитационните граници на Слънчевата система ще навлезе оранжевото джудже Gliese 710. Космическото събитие ще предизвика астероидно - кометен поток към Земята. Учени от мисията Gaia определиха кога, съобщи ESA.

След около 1,3 милиона години Gliese 710 ще се намира на 16 хил. АЕ от Слънцето, т.е. приблизително до облака на Оорт, който е самата периферия на Слънчевата система. В Облака на Оорт има малки планети, астероиди и комети. Гравитацията на доближилата се Gliese 710 ще повлияе на космическите тела от Облака на Оорт, като те ще мигрират към вътрешността на Слънчевата система.

Учените представиха втората редакция на каталога Gaia, в който е събрана информация за положението и движението на звездите от Млечния път.  

Движенията на повече от 300 000 звезди, изследвани от спътника Gaia на ESA, разкриват, че редките близки срещи с нашето Слънце могат да разсеят облака от комети в далечните части на нашата Слънчева система, като изпратят някои от тях към Земята в далечно бъдеще.

Тъй като Слънчевата система се движи през Галактиката и както другите звезди се движат по собствените си пътеки, близките срещи са неизбежни - въпреки че "близо" означава много трилиони километри, поясняват учените от Европейската космическа агенция (ESA). От всичките 300 000 звезди, движенията на които проследява  спътника Gaia на ESA, те са открили 97 звезди, които ще преминат в рамките на 150 трилиона километра, а 16 - около 60 трилиона километра. Gliese 710 обаче единствена ще достигне близо до Облака Оорт.

Облакът Оорт се простира на 15 трилиона километра от Слънцето, 100 000 пъти разстоянието между Слънцето и Земята. Колкото и отдалечена да е тази част от Слънчевата система, на нейна външна граница се смята Сферата на Хил, която е в пъти по-отдалечена от Облака на Оорт.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини