Родопска носия получи министъра на земеделието, дар от овцевъдите

Изображение 1 от 4

    Родопска носия, шита за него и дар от овцевъдите, получи министърът на земеделието Румен Порожанов при откриването на второто Национално изложение на местните породи овце в местността Смолянски езера. Той даде старт на събитието и подчерта, че Министерство на земеделието, храните и горите работи активно в подкрепа на сектор „Животновъдство“, Министър Порожанов поздрави организаторите на инициативата и заяви, че по този начин се дава възможност за обмяна на опит между животновъдите и пряка връзка между производители и потребители.

    „Радвам се, че с това високо присъствие даваме институционален знак колко важно за нас, като политика, е насърчаването на планинското животновъдство”, заяви областният управител Недялко Славов.

    „За община Смолян е привилегия и чест да бъде домакин на това изложение и няма по подходящо място от Родопите, от Смолян, където имаме традиции да се събират овцевъдите и да стане празник. Искам от името на всички съграждани да изкажа  уважение към тежкия труд на овцевъдите  и да заявя, че в наше лице винаги ще намират подкрепа”. Това пък обяви кметът Николай Мелемов.

    Земеделският министър и гостите разгледаха  изложението, на което бяха представени среднородопска, каракачанска и родопска цигай овца, както и родопско късорого говедо и пастирски кучета. Той награди победителите в конкурсите, които отличиха най-добрите животни от съответната порода.

    В рамките на изложението бяха представени животни от традиционни за региона породи. Представяни бяха и млечни продукти от местни фермери и  присъстващите на събора дегустираха традиционни натурални храни.

    Изложението беше съпътствано от фолклорна програма с жива музика и народни танци, която откриха Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини