Voyager - 40 години открития в космоса (видео)

Космическата сонда Voyager 2 на НАСА бе изстреляна на 20 август 1977 г. Тя бе последвана от Voyager 1 на 5 септември 1977 г.

НАСА отбелязва 40-годишнината на тази уникална космическа мисия.

Първоначално целта на мисиите била да изследват Юпитер и Сатурн. И те правят редица открития там, като активните вулкани на луната на Юпитер Ио и естеството на пръстените на Сатурн. Но мисията била разширена впоследствие. Това са първите и единствени засега кораби, които са стигнали толкова далеч, а мисията е най-продължителната в историята на космическите полети. Voyager са и първите кораби, които могат да откриват сами повреди и да се справят самостоятелно с тях.

Те дадоха първите изображения отблизо на външните планети от Слънчевата система. 

Voyager 1 прелетя край Юпитер, Сатурн и луната на Сатурн Титан.  

Voyager 2 мина близо до Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. За първи и единсвтен досега път през 1989 г., Вояджър 2 прелетя близо до Нептун и изпрати единствените близки изображения на големия син свят.

Двата Voyager откриха, че атмосферата на Сатурн е почти изцяло от водород и хелий.  Сондата откри и първите индикации за океан под напуканата ледена кора на луната на Юпитер Европа. Стана ясно, че вятър с високи скорости духа на Сатурн. В близост до екватора,Voyager измериха ветрове с около 1100 мили w час.

Космическият кораб Voyager 2 мина покрай далечния Уран, седмата планета от Слънцето, като се доближи на 50,600 мили от облачните върхове на Уран на 24 януари 1986 г. Voyager 2 предаде хиляди образи и голям обем други научни данни на планетата, нейните спътници, пръстени, атмосфера и магнитната среда около Уран.

Voyager 1 излезе в междузвездното пространство на 25 август 2012 г.

Въпреки че двата космически кораби вече са далеч отвъд планетите в Слънчевата система, НАСА продължава да комуникира с тях ежедневно, докато те изследват границата с междузвездното пространство.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини