Нова схема за разпределение на парите за образование ще облагодетелства училищата в Първомайско

Училищата в отдалечени райони или с преобладаващ брой ученици от малцинствата, каквито са повечето училища в община Първомай, ще получават повече пари. Това предвижда обсъждан в момента регламент за финансиране в системата на образованието, който се очаква да бъде утвърден до месец.

До момента парите следваха ученика и повече пари получава по-желаните училища. Те ставаха привлекателни и за повечето учители. Новата схема предвижда по-голяма подкрепа за училищата с по- малко ученици. Така администраторите се надяват да бъде пресечена практиката за преминаване в по-горен клас на деца, които не знаят или отчитането на „мъртви“ души.

На среща на министъра на образованието Красимир Вълчев с представители на Асоциацията на общините беше постигнато съгласие по въпроса, че формулата е усложнена, но така се дават повече възможности на малките училища. Преди да се разпределят парите, училищата ще бъдат разделени на категории.
Началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова също оповести предстоящата промяна на годишното съвещание на директорите преди старта на учебната година.

teacher.bg съобщава, че се очаква в близките дни министър Красимир Вълчев да огласи промените, които ще залегнат в държавния образователен стандарт за финансирането. Директорите на училища с ученици основно от малцинствата отдавна настояват за по-справедлива система за разпределяне на парите, която да отчита и качеството на обучение, но и напредъка на децата спрямо предишен период, а не само  висок успех на матури и национални външни оценявания. В момента елитните гимназии получават допълнителни пари за високи оценки на държавните зрелостни изпити.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    12
    123
    3 0
    10:59, 7 сеп 2017
    Ще образоват ромите. А какво ще правят българите, които масово нямат възможности за подпомагане на образованието.
    • Бе
      Беден работещ
      7 0
      12:45, 7 сеп 2017
      Как какво? Ще бъхтят за 300 лв,ще плащат осигуровки,които отиват като помощи при нежелаещите да работят социално слаби и на всичкото отгоре няма да имат право на помощ,щото видиш ли-работят :)
  • 2
    Не
    не е правилно
    8 -3
    15:29, 7 сеп 2017
    А това, че някои учители работят с 30 деца, а други - с по 5 деца в клас ще се отчита ли?
Последни новини