Историческо мощно слънчево изригване в посока Земята (видео)

Едно от най-мощните слънчеви изригвания, наблюдавано някога, е определено с клас X9,3 - близо до максималния. Изригването на 6 септември е било ориентирано към Земята, има индикация за изхвърляне на коронална маса. Тя ще достигне Земята на 8-9 септември. Ефектът е труно предсказуем. Възможни са магнитни бури и смущения в комуникациите.

Изригването е последвало сливането на двете най-големи слънчеви петна.То е най-мощното за последните 12 години и едно от петте най-мощни в историята на наблюденията на слънчевата активност. В означението X9,3 буквата означава класа - екстремно големи изригвания, а силата в този клас се означава с цифра до 10.

Възможно е магнитна буря да започне още на 7 септември. Това може да предизвика оплаквания при хора с хронични заболявания или чувствителност. Есктремното изригване е било предшествано от по-малко, започнало на 6 септември около 17 часа българско време. Преди това, на 4 септември е имало серия изригвания от клас М - второто видео. Именно при едно от тях с клас М7 е изхвърлено слънчево вещесто по посока нашата планета, която може да предизвика магнитна буря.  

При слънчеви изригвания поток протони поема в околния космос. Когато изхвърлянето е в посока нашата планета, това предизвиква незначително увеличаване на радиационния фон.  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини