Над 6300 потребители вече ползват мобилно приложение, създадено от ученици от Езиковата гимназия в Смолян

Изображение 1 от 2

    Над 6300 са вече потребителите на специалното приложение за мобилни телефони, което разпознава вредните съставки в храните. То е създадено от ученици от Езиковата гимназия в Смолян, които по идея на учителката си Калинка Атанасова се включват в проекта на Джуниър Ачийвмънд за учебни компании. Тяхната – „Noetic“ беше избрана за най-добрата компания за 2017-та година. Мениджърският екип на компанията се състои от няколко младежи – Венелин, Александър, Даниела и Надежда. Те са и основното ядро, което в продължение на месеци се труди над приложението.

    „След като видяхме, че всички наши съученици се хранят не толкова здравословно, ние решихме, че в днешно време повечето храни съдържат много вредни съставки, за които ние не подозираме и така ни дойде идеята да създадем този продукт“ – казва финансовият директор на „Noetic“ Даниела. Учителят-вдъхновител Калинка Атанасова допълва: Имаше много предложения над какъв точно проблем да работим. В крайна сметка решихме, че здравословното хранене и изборът, който може да направи всеки от нас, когато има информация, е добра тема. Освен това те са деца, които боравят със съвременните технологии и създаването на едно такова приложение ще им бъде по-лесно, въпреки че те не учат информационни технологии в нашата гимназия, сами се обучаваха на езика и паралелно с това правеха приложението.

    Създаването на продукта съвсем не се оказва лесно. Младежите работят няколко месеца върху дизайна, допълнителните опции, базата данни. „Трябваше да помислим как да изглежда, да е атрактивно и да го направим така, че да е възможно най-просто, без да влизаш в по десет менюта, да търсиш къде се снима, къде се сканира“, разказва президентът на учебната компания Венелин.

    Резултатът е повече от впечатляващ – чрез приложението потребителят сканира етикета на даден продукт и след секунди на екрана се получава информация дали в него има вредни съставки. Има и допълнителни опции, чрез които може да се намери по-подробна информация за дадена съставка или да проследите предишните си сканирания.

    Апликацията E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е безплатна, а младежите са разработили версия за андроид, ползвана вече от 4800 потребители и версия за айфон, която вече е изтеглена от 1500 потребители. Международни организации, като ООН пък проявяват интерес да подпомагат разработките на младежите.

    Величка Петкова.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини