Молебен за дъжд бе отслужен на мевлида в „Карапънар“

Традиционен мевлид за здраве и берекет събра над 1 000 мюсюлмани и християни в местността „Карапънар“ край ардинското село Правдолюб. Духовници, водени отбившия главен мюфтия Фикри Сали и председателя на джамийското настоятелство в Ардино Сезер Айханов, прочетоха айети от Свещения Коран и се помолиха за здраве и берекет. Ходжите направиха и молебен за дъжд.

Организатори на религиозния обред бяха община Ардино и джамийското настоятелство в града. Майстор-готвачът Ахмед Ибрямов от Падина приготви 20 казана пилаф с месо. 83-годишният изселник – хаджъ Шахин Йълмаз от Бурса пое разходите по осигуряване на месото. Кметът Ресми Мурад и секретарят на община Ардино Кемал Алиев също дадоха лични средства за мевлида. От вкусното ястие бе изпратено в болницата и потребителите на Защитеното жилище, а това, което остана, бе раздадено за домовете.

На религиозното събитие присъстваха председателят на земляческото сдружение за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса Айдън Йълмаз, почетният консул на България в Бурса Хаяти Коркмаз, лидерите на сдружение „Балканлълар“ (Балканци) от Истанбул Олджай Йозгюн и на изселническата организация „Халлалълар“ (Башевци) в Истанбул Ръфат Яджъ. Тук бе и цялото общинско ръководство на Ардино, начело с кмета Ресми Мурад.

От името на всички ардинчани организаторите благодарят на местните бизнесмени, които всяка година подкрепят финансово религиозния обред.

Гюнер Шукри.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини