България очаква китайските инвестиции в „Един пояс, един път“

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев участва в откриването на международна конференция на тема „Черноморското измерение на инициативата „Един пояс, един път“. Събитието се организира от Дипломатическия институт и Мрежата от изследователски центрове „16+1“ към Китайската академия за обществени науки и се провежда под почетния патронаж на министър-председателя г-н Бойко Борисов.
 
„Китайската инициатива „Един пояс, един път“ допринася за укрепване на стратегическото партньорство и по-добрата свързаност между Европейския съюз и Китай и дава възможност за допълнително разгръщане на търговско-икономическия, инвестиционен и най-общо казано – геостратегически потенциал на Черноморския регион. Именно поради тази причина и оценявайки глобалните ползи, България отдава приоритетно значение на отношенията с китайската страна и участие в предложените от нея инициативи“, каза Георг Георгиев.
 
Зам.-министърът на външните работи подчерта, че България е една от първите страни от ЕС, подписала на правителствено равнище с КНР Меморандум за съвместно насърчаване на инициативата „Един пояс, един път“ през ноември 2015 г. по време на Петата среща на високо равнище на форума „16+1“ в град Суджоу.
 
„Стратегическото географско положение на България – на границата между Европа и Азия, ѝ позволява да играе ключова роля в изграждането на новите транспортни коридори, свързващи двата континента. Особено перспективен е предложеният от България Транскаспийски ж. п. маршрут през Варна и Бургас към Грузия, Азербайджан, Казахстан и Китай“, заяви заместник-министър Георгиев.
 
„Черноморският регион е отличителен географски район, богат на природни ресурси, разположен стратегически между Европа, Централна Азия и Близкият Изток. Той е един непрекъснато растящ пазар с огромен потенциал и важен енергиен и транспортен хъб“, каза още Георг Георгиев. Заместник-министърът допълни, че по-голяма ангажираност от страна на Европейския съюз и Китай също би допринесла за постигането на стабилност в региона. „Именно това е и част от приоритетите на българското Председателство на Европейския съюз през 2018 г. , допълни още той.
 
В рамките на изказването си Георг Георгиев подчерта, че в отношенията си с Китай е важно да съсредоточим усилия върху постигане на конкретни резултати. „За България такива биха били значително увеличаване на китайските инвестиции и туристи в България, по-голямото присъствие у нас на стратегически партньори от Китай в приоритетни за страната ни инфраструктурни, енергийни, транспортни и други проекти. Друг приоритет на България е и сътрудничеството в областта на земеделието. ”, каза още той.
 
В заключение заместник-министър Георгиев заяви, че идеята за свързаността на Черноморския регион чрез инициативата „Един пояс, един път“ ще помогне не само за засилване на сътрудничеството между България, Китай и другите страни от Азия и Европа, но и ще представлява крачка към изграждането на отворена регионална и световна икономика.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини