Вицепрезидентът Илияна Йотова пристига в Чепеларе за хайдушките празници в чест на Петко войвода и Независимостта

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на честванията в родопския град в събота, потвърди кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова.

На 23 септември Йотова ще присъства на хайдушка възстановка, която е част от тридневните празници около Деня на Независимостта и в чест на Капитан Петко войвода. Същия ден ще се открие фестивал на хайдушката песен, а със спектакъла „Невястата“ в програмата ще участва фолклорен ансамбъл „Родопа“.

В Чепеларе Петко войвода идва през август 1878 г. , след Берлинския конгрес. Границата в Централните Родопи между Османската империя и Източна Румелия дълго след Берлинския конгрес все още не е уточнена, а руски окупационни войски в района няма. Петко Войвода организира отбраната в неутралната зона на юг от руските войски до окончателното утвърждаване на границата.

В Чепеларе капитан Петко Войвода остава с четниците си по-малко от година, но жителите на Чепеларе и околните селища никога не ще го забравят, тъй като благодарение на него успяват да запазят получената от руската армия през януари 1878 г. свобода.

Хайдушките празници се организират за пръв път в родопския град по инициатива на Общината и Съюзът на Тракийските дружества.

СмолянБГвести. нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини