Смолянските деца се учат да програмират с роботчето Финч

По време на Европейската седмица на програмирането от 7 до 22 октомври т. г. , децата от Смолян ще имат възможност да направят първи стъпки в програмирането. Това ще стане благодарение на петте роботчета Финч, които Регионална библиотека „Николай Вранчев“ в областния град получи като дарение от Американското посолство. Първите стъпки в една от най-търсените и модерни професии в съвременния свят, малчуганите могат да направят с малкия електронен приятел Финч в залите на библиотеката, където ще се организират заниманията.
Екип на библиотеката ще посети детски градини, училища, читалища и ще представи възможностите на роботчетата Финч пред децата.

Това е нов вид робот за обучение по компютърни науки, провокиращ детското въображение. Разработен е в САЩ а дизайнът и функционалността му са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Почти като игра децата задават команди, а специална програма кара Финч да се движи, да сменя цвета си и дори да говори.

Роботът Финч е създаден с няколко нива на сложност, като сред най-големите му умения е да музицира и рисува.

СмолянБГвести. нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини