Майка: По две деца в легло и без тоалетна на етажа заради ремонт в забавачка

    От редица нарушения и неудобства се жалва майка на малчуган от детска градина „Весели очички“ в Хасково. Недоволството е заради това, че в сградата продължават ремонтни дейности по оперативна програма „Региони в растеж“. Строителството вече приключило вътре, но работата отвън продължава, а от началото на миналата седмица по-голяма част от децата, посещаващи двете сгради, са преместени в тази на ул. „Булаир“.

    „През деня децата ни са затворени в градината, а майсторите работят отвън. Всичко е прашно, шумно е“, заяви Добринка Делчева. Заради ремонтните дейности децата не могат да излязат навън да играят на площадката. В понеделник миналата седмица малчуганите били въведени през двора, който бил като строителна площадка. Освен това на последния етаж, където пребивавали, нямало тоалетна. Водили ги на долния, където ползвали само една тоалетна, тъй като другата била развалена.

    Спят по две деца на легло, каза още Делчева. Тя добави, че в почти ремонтираната градина се доставят стари мебели, а община Хасково отпусна пари за доставка на нови. По думите на възмутената майка децата били по около 50 в група. Според нея ремонтите дейности закъсняват. Тя заяви, че не е търсила за проблема директорката на градината или общината, която е възложител на обществената поръчка.

    Директорката на градината Иванка Илчева категорично отрече да има толкова много деца в една група. Тя разясни, че е направено разпределение в забавачките и в групите са по 35-36 малчугани при пълна посещаемост. Илчева допълни, че действително на горния етаж на „Весели очички“ няма тоалетна, тъй като в момента децата пребивават в помещение, пригодено за физкултурен салон и методичен кабинет, и в момента помещенията се ползвали като резервен вариант за настаняване на децата. Малчуганите ползвали двете тоалетни долу.

    „Правим всички възможно да създадем подходящи условия за отглеждане на децата като им осигурим всичко необходимо“, категорична беше Илчева, която се ядоса, че недоволстващата майка не е разговаряла за проблема първо с нея. Директорката допълни, че от понеделник всички деца, включително и яслената група ще бъде преместена в сградата на „Булаир“. По списъчен състав всички деца в двете забавачки са 230, но посещаемостта е различна.

    Снощи в детската градина беше свикана родителска среща, на която присъства и зам.-кметът Евгени Консулов. Той беше на срещата не само като представител на общината, но и като родител. Той категорично отрече твърдението, че две деца спят на едно легло, а недоволството било само от една майка. Обсъдени са варианти някои от групите в началото на октомври да бъдат преместени в градината до община Хасково и в тази в кв. Орфей, където ремонтите ще приключат до 10-тина дни, обясни Евгени Консулов. Той поясни, че ако фирмата се забави със срока за изпълнение на ремонтните дейности, дължи неустойка, която дневно е 0.5% от стойността на договора, който е за около 2 млн. лева. По груби изчисления това прави по 9000-10 000 лева на ден. Относно доставката на мебели в забавачката той обясни, че временно ще бъдат сложени старите, тъй като е прекратен лота на изпълнителя. Той допълни още, че до около 3 седмици ще бъдат доставени нови мебели, след протичане на процедурите по избор на фирма-изпълнител.

    От община Хасково бяха категорични, че следят изпълнението на проекта стриктно и ще бъдат безкомпромисни при неспазване на условията на договора.

    Според информационната табела, поставена преди време, ремонтът е започнал на 26 октомври 2016 г. , а срокът за изпълнение е 360 дни. Изпълнител на дейностите е варненската ДЗЗД „Иновация НН“. Вчера обаче табелата липсваше, въпреки че ръководителят на обекта Костадин Велев увери, че такава има.

    Родители обаче не вярват, че ремонтът в горната сграда, който започнал през август, ще приключи в срока, който изтича около 20 октомври.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Ro
      roditel
      12 -22
      08:39, 21 сеп 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ро
        родител
        15 -11
        09:06, 21 сеп 2017
        Ей ще ни побъркате децата!!!!!
      • Др
        Друг родител
        23 -4
        11:28, 21 сеп 2017
        Статията абсолютно си отговаря на истината и не е подвеждаща. Аз също съм родител на дете в тази градина и виждам какво е настроението и на другите родители сутрин. Така, че не е само тази майка която е притеснена нито е само вдигане на шум. На нас ни е ясно, че директорката и госпожите нямат никаква вина за създалата се ситуация.
        Защо обаче не се направи ремонта първо на едната сграда изцяло и тогава да се започне другата като през това време децата можеше да са събрани на едно място, но щяха да са на чисто, а не в прахоляка и шума от ремонтните дейности?
        Защо цяло лято докато не работеха сградите не кипеше такъв труд както сега? Не трябва ли да има отговорен човек от общината който поне през няколко дена да обикаля всички такива обекти и да проверява до къде са стигнали с ремонта?
        Не може да се сравнява ремонта на апартамент с ремонта на обществена сграда където всичко е с конкурси и срокове. Ако вие за ремонт на апартамента наемете фирма и апартамента е в това състояние в което са двете сгради едва ли ще живеете вътре! Едва ли ще ходите в комшията да ползвате банята и тоалетната защото вашите са в ремонт. Друг момент е, че ще следите изкъсо как протича ремонта и дали ще свършат навреме. И ако не се изпълнява всичко в срок накрая трябва да има неустойки.
        Много се съмнявам и дали наистина сте родител след като казвате, че нищо няма да им стане на децата да са в прахоляка и шума. Защото колкото и да се стараят госпожите и лелките всичко да е чисто и идеално това ще е невъзможно докато отвън работят машини, режат с циркуляри и завяряват парапети.
        Според мен на директорката, госпожите и на лелките също не им е приятна създалата се ситуация
    • 2
      За
      засегнат
      17 -7
      09:24, 21 сеп 2017
      Подобен ремонт няма как да свърши за по кратък срок , като външен наблюдател съм изумен от ремонта който правят. Направо изринаха целият двор , подпорни стени , стълби нови , за сградата не предполагам е подобно.
      Истината е че хубавите работи стават бавно , така че мили родители имайте търпение. Синът ми ходи на ясла в пъти по-лоши условия от строителна площадка! 8 март е яслата в пресечка на Г.Бенковси елате и вижте двора и сградата! Тогава мрънкайте за строителна площадка.
      • 00
        001
        4 0
        14:20, 21 сеп 2017
        Има как в белите държави ще работят през ваканцията денонощно и пак няма да се причини подобно неудобство а що се отнася до сградите на детска градина осми март ами не са толкова зле моите и двете деца бяха в тази градина
    • 3
      Di
      Dimo
      18 -11
      09:31, 21 сеп 2017
      Тя заяви, че не е търсила за проблема директорката на градината или общината, която е възложител на обществената поръчка.

      Що за мислене има тази майка щом първата й реакция на даден проблем е да се свърже с медиите, а не да говори с директорката. Явно грешката е в нейния телевизор щом и други майки не са я подкрепили. Всеки проблем е решим с диалог. Ако директорката беше отказала диалог бих разбрал тази статия, но сега е абсурдна.
      • Др
        Друг родител
        4 -5
        11:44, 21 сеп 2017
        Напротив подкрепили са я, а директорката какво може да направи? Нима ремонта зависи от нея? И тя е потърпевша като другите.
      • Ed
        Edin
        6 -3
        12:18, 21 сеп 2017
        Какво може да направи директорката ли? Най-малко може да бъде посредник между общината и недоволните родители и да съдейства за решаване на конфликта. Аз така и не разбрах какво точно предлагате да се случи. Да се спре ремонта и децата да стоят още месеци наред на строителна площадка ли? Или да не ходят на градина изобщо? Ситуацията в момента е такава. Дали някой от общината е виновен е друг въпрос, който обаче няма да промени положението. Ако има виновен нека да си понесе последствията. В по-горния си коментар казвате, че нямало контрол. Та в самата статия пише, че санкцията за фирмата изпълнител е 10 000 лева на ден. Какво друго може да направи общината, да ходи Консулов лично да строи ли?
    • 4
      По
      Позиция
      7 -7
      11:10, 21 сеп 2017
      Основен ремонт на сградата и двора отнема време. 8 градини се ремонтират едновременно. Най-добрата организация беше въобще децата да не ходят в обектите, предмет на ремонта. Общината удовлетвори претенциите на недоволните родители при започването на строежа - децата да останат в обектите. Трудната организация на работа забавя строителите. Родителите да обмислят ситуацията и да изтърпят неудобството още няколко месеца, след които децата ще бъдат отглеждане в обновена, красива и хигиенна среда.
      • Ро
        родител
        5 -2
        11:30, 21 сеп 2017
        До тогава да плуват в говна.
    • 5
      Ро
      РОДИТЕЛ
      9 -4
      13:17, 21 сеп 2017
      А помислихте ли какъв стрес е това за нашите деца?Да наистина когато всичко това свърши,децата ще бъдат в едни прекрасни условия,но сега това за тях е огромен стрес.Аз всяка сутрин виждам как големи деца,които отдавна са свикнали да ходят на градина,плачат като бебета все едно току що започват в яслата.Това дали е нормално според ВАС????
      • Пс
        психолог
        13 -1
        15:03, 21 сеп 2017
        Децата си ги стресирате самите вие, с невъздържаните си и груби коментари пред тях, с нападките по между си и към другите и вечните си претенции. Някой сети ли се да попита в детската градина с какво може да помогне и да е полезен в тази ситуация? В случая като родители какъв пример сте за децата си и на какво ги възпитавате?
    • 6
      Ан
      Антония
      10 -5
      13:25, 21 сеп 2017
      Защо не заставате с името си зад коментарите?това са пълни глупости,децата по групите са 35-36 и то не винаги!А всички родители бяха наясно две години преди ремонта каква ще е обстановката!Моето голямо дете беше изписано май месец а малкото ми все още е там и това са пълни глупости!да трудно е с ремонта но проявете разбиране,ако ли не никой не ви държи на сила там!!!!
    • 7
      Ан
      Анонимен
      7 -5
      15:11, 21 сеп 2017
      На родителите миналата година им бе казано, че на есен през новата учебна година децата ще са в ремонтирана и обновена сграда. Родителите се съгласиха юни, юли, който има възможност да не пуска децата " за да започне ремонта". Цяло лято ремонта в градината беше "мираж" . Ако на директорката и пукаше за децата нямаше да приема 60 нови яслени деца и сега да се чуди къде да ги "набута". Ако на директорката и пукаше за децата, щеше да извика родителите и да им обясни ситуацията. Но нали всяко дете е пари, тя си прави каквото на нея и е изгодно.
    • 8
      Ре
      Рени
      7 -3
      16:10, 21 сеп 2017
      Като си взимат комисионните от нагласените фирми от общината е добре нали! Да не говорим, че и предварително се взимат. После не им пука кво става. То всички ремонти се правят с цел комисионни, не че мислят за деца и тъй нататък. Другото са само прах в очите
    • 9
      Hi
      Hihi
      3 -2
      17:18, 21 сеп 2017
      Чудя се тая директорка дето е по пижама , кога извика тези двете майки да й пазят гърба,нали там са яслените групи,какво правят при нея като децата им са в другата сграда.Ей така се контролират работите ,само с нейните приближени кафенца и клюки
      • Ма
        Майка
        2 0
        18:13, 21 сеп 2017
        Ей много злоба има на тоя свят. Първо се запознайте с обстоятелствата и после плюйте. Тази седмица децата от градината са в сградата на яслата, а тези от яслените групи са в сградата на градината.
    • 10
      Ve
      Vesta
      1 -3
      19:59, 21 сеп 2017
      Да, да заповядат в градината в Орфей, защото там цъфнаха и вързаха. Децата продължават да са по 40 в група, никое си няма легълце, спят както и където дойде,да дойдат и още деца и ще е перфектно. Чули , че хората правят ремонти.. Правят да, но първо се създава необходимата организация и тогава. Всеки разбира, че трябва търпение, но никой не може да ме убеди, че е нормално повече от година децата да са сляти групи по 40 и никой да няма яснота до кога ще продължи това. И за какво да търсят директорката, като може би отговора ще бъде като на директорката на градината в Орфей " Не ми задавайте въпроси за неща, които не зависят от мен. Въпроси ей там в Общината на Свобода 1"
    • 11
      Ди
      Директор на ДГ
      4 0
      21:16, 21 сеп 2017
      Кой отговаря за детските градини в общината? Г-жа Табакова! И ако по цял ден не се занимаваше с интриги и глупости , а следеше какво точно се случва в градините до сега всичко щеше да е наред. Ама се сетила пак в последния момент да обикаля! Голямото недоразумение на Беливанов- некомпетентна, нагла и с претенции! Ама това е положението!
    • 12
      Ди
      Директор на ДГ
      0 0
      19:33, 30 сеп 2017
      Да се маха тая Табакова като е толкова некъдърна! Вън от Общината! Назначили най наглите на тези длъжности.
    Последни новини