Изобретения, които бихме искали да съществуват

Как да бъдем продуктивни, докато спим ?

Вместо да губим 1/3 от дните си, взирайки се във вътрешната страна на клепачите си, не би ли било по-добре да оползотворим изгубените часове ? Матю Уолкър, изследовател на съня от Калифорнийския университет посочва, че дрямката е изключително продуктивна. Изследване от 2003 година откри, че участници, които губят между 1 и 5 часа на ден в спане имат по-слаби резултати на тестовете, измерващи от скоростта на реакциите до визуалните стимули. Резултатите се влошавали с всеки допълнителен час сън.

Как да пътуваме по-бързо от светлината ?

От математическа гледна точка свръхсветлинната скорост е възможна, обяснява Ерик Дейвис, теоретичен физик от Института по съвременни науки в Остин. На теория свръхсветлинният двигател би създал балон, изкривяващ пространство-времето около космическия кораб. Проблемът е, че енергията нужна за това, се равнява на масата на слънцето. Но не се отчайвайте все още. Физиците открили начин да намалят нужната енергия като създали по-ефективна форма на балона. Следващата им задача е да открият по-добри средства за изпращане на балона в космическото пространство.

Хапче против стареене ?

Слабо вероятно е някое лекарство да разкрие тайната на безсмъртието, но определени медикаменти биха могли да забавят стареенето. Един от тях, наречен рапамицин, кара клетките да мислят, че гладуват, което им позволява да устоят по-успешно на ДНК увреждания и други стресови фактори и по този начин да живеят по-дълго. Изследване откри, че лекарството удължава живота на мишките с 25%. В момента Мат Кайберлайн от Университета във Вашингтон изпробва рапамицин върху кучета. Одобрението му за употреба при хората обаче ще е трудно. Американската агенция за храни и лекарства не смята стареенето за медицинско състояние.

Източник: popsci.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини