Взривовете в складовете с боеприпаси са терористичен акт. Порошенко свика Военния кабинет

В състава на военния кабинет влизат украинският премиер Владимир Гройсман, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов министрите на върешните работи и отбраната.

Вечерта на 26 септември избухна пожар на складове с боеприпаси в района на град Калиновка в Украйна. При това започнаха да се взривяват снаряди.

Евакуирани са около 30 хиляди местни жители.

По тревога са вдигнати всички силови служби и отделения в областта и в съседните Житомирска и Хмелницка области. Има данни, че в Калиновка са спрени газа, водата и електричеството. Местни жители съобщават за осколки, които са се разлетели в радиус 15 км. По официални данни няма пострадали при взривовете и пожара, местни медии обаче съобщават за двама ранени. Въздушното пространство в радиус 50 км от горящия арсенал бе затворено. Движението по главната магистрала и жп линиите, преминаващи в близост, също бе преустановено.

Премиерът на Украйна Владимир Гройсман заяви, че се работи по различни версии на случилото се, но „вероятно, става дума за външни фактори“.

Взривовете в Калиновка са внесени в Единния регистър на досъдебните разследвания с предварителна квалификация „диверсия“.

„Безпилотен летателен апарат би могъл да е причина за пожара и взривовете на складовете с боеприпаси във Винницка област“, заяви съветникът на президента на Украйна Юрий Бирюков.

„Боец на един от постовете е успял да доложи за странен звук. След няколко секунди започнали взривовете на открита площадка. Периметърът се е охранявал надеждно, така че да – прилича на безпилотник“, пише той във Facebook.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини