В министерството заседават за проблема с родопските гори

Остава необходимостта от паралелни действия за възстановяване и залесяването на горите в Родопите с видове, които да бъдат устойчиви и адаптивни към все по-осезаемите климатични изменения.  

Работната група ще провежда два пъти месечно заседания, на които ще се обсъждат проблеми с горите и ще се докладва за изпълнението на предприетите мерки, както и ще се отправят предложения към министъра на МЗХГ за въвеждане на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на вредителите и спешно усвояване на повредената иглолистна дървесина. Това стана ясно след проведената днес среща в министерството, на която участва заместник-областният управител Андриян Петров.

Директорът на държавните предприятия по Закона за горите, на база на актуалните отчетни данни по отношение на възлагането на добива и добитите количества, анализира темповете на усвояване на повредената иглолистна дървесина. Той докладва за резултатите от предприетите мерки за ускоряване на процеса, изразяващи се в провеждане на подходяща ценова политика и привличане на допълнителен ресурс – хора и техника.

Директорът на Лесозащитна станция София – инж. Николай Стоянов изложи мерките, предприети от лесозащитните станции за справяне с проблема. Доктор Ценов направи анализ и мониторинг на предприетите действия спрямо собствениците на общински и частни горски територии, изразяващи се в предписания и изпълнението им. По време на дискусията, заместник-областният управител Андриян Петров сподели с присъстващите, че още след снеголома през март 2015 година, областният управител на Смолян ежемесечно изисква информация за развитието на процесите в горите и оперативните действия за справяне с проблема.

Припомняме, че по инициатив ана Областните управи на засегнатите родопски региони, през юли тази година беше извършена инспекция на горските територии от заместник-министър Добрев, представители от Института по горите към БАН, лесовъди, еколози, представители на ЮЦДП Смолян, след което бяха предприети конкретни мерки за промени на Наредба No 8 за облекчаване режимите за санитарни сечи.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини