Ден за размисъл в Каталуния преди референдума за независимост

В Каталуния днес е обявен ден за размисъл преди вота за референдума за независимост на 1 октомври. Хиляди полицаи са мобилизирани, за да не допуснат провеждането на референдума, обявен за незаконен от конституционния съд. Google са блокирали приложението, което показва на потребителите местата на изборните секции.

Десетки хиляди се събраха на последния митинг в петък вечер преди планирания референдум за независимост от Испания. В петък колони от трактори с флага на каталунската независимост тръгнаха към регионалните центрове в Каталуния, за да защитят референдума. Те подкрепиха многочислените протести в целия район.

По непотвърдена информация снощи в Бареселона са се събрали около 100 000 души, изразяващи волята си за независимост от Испания.

Въпреки че Върховният съд на Каталуния нареди училищата да бъдат затворени, много от тях ще бъдат отворени и днес. Инициативата е на родители и ученици, които са организирали интересни събития, за да може заведенията да останат отворени.

Правителството конфискува 2.5милиона бюлетини. Въпреки това местните власти обявиха, че ще отворят над 2000 изборни секции.

Активисти са започнали да окупират училищата, където утре ще бъдат разположени изборните секции. Сепаратистите възнамеряват да останат в училищата до края на самия вот.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини