Гравитационните вълни донесоха Нобелова награда на изследователите им

Нобеловата награда за физика за 2017 год ще получта америакнските учени Бари Бериш, Райнер Вайс и Кип Торн „за решаващ принос в детектора LIGO и наблюденията на гравитационни вълни“, се събщава на сайта на наградите.

Смущенията във време-пространството, предизвикани от сливането на две черни дупки бяха регистрирани за първи път на 14 септември 2015 год. от LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory).

До момента са регистрирани четири сигнала от сливане на черни дупки. Последните открития на LIGO извършени са съвместно с обсерваторията Virgo.

Райнер Вайс (MIT) прави в средата на 1970-те години анализ на възможните източници на фонов шум, които биха повлияли на резултатите от измерванията. Той предлага и конструкцията на лазерния интерферометър, необходим за това. Бариш и Торн (Калифорнийски технологичен институт) са основните организатори на създаването на LIGO.

Официалната церемония за връчването на наградите е на 10 декември в Стокхолм. Наградата за физика възлиза на 1.12 милиона долара. Бариш ще получи половината от тази сума, другата половина ще бъде поделена по равно между Вайс и Торн.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини