По-бърз и лесен трафик между Румъния и България чрез строежа на мостова според премиера

Трафикът между България и Румъния ще се улесни и засили чрез строеж на мостове, включително новия мост при Русе-Гюргево, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове и подобряване на условията за навигация по река Дунав. Това отбеляза министър–председателят Бойко Борисов по време на пленарното заседание на българската и румънската делегация, водена от премиера Михай Тудосе в резиденция „Евксиноград“, цитиран от Правителствената пресслужба. Българският премиер добави още, че по-нататъшното развитие на Общоевропейските коридори IV, VIII и X е предпоставка за постигането на инфраструктурна свързаност включително със страните от Западните Балкани. По думите му това е от съществено значение за постигането на конкурентоспособност и растеж.

Премиерът Борисов акцентира и върху сериозната работа за диверсификация на енергийните доставки не само по оста Север-Юг, но развивайки и хоризонталните енергийни връзки. Като ключов елемент той посочи изграждането на газовия хъб „Балкан“.

Българският министър-председател изтъкна също въпроса за вътрешната сигурност на Европейския съюз чрез укрепване на неговите външни граници, подчертавайки в тази връзка важността от бързото присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. Премиерът отбеляза и значението на балканското сътрудничество в рамките на ЕС, както и европейската перспектива за държавите от региона.

Румънският премиер Михай Тудосе определи срещата във Варна като много ползотворна и специално акцентира на откриването на ново КПП, което е в интерес на гражданите и на двете страни. Тази среща ще остане в историята на двете държави, отбеляза Тудосе и изрази готовност двустранните контакти да продължат да се провеждат регулярно.

Основните теми от разговора присъстват и в съвместна декларация, която беше приета по време на пленарното заседание между двете делегации.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    0 0
    14:45, 3 окт 2017
    Да викнат мустакатия змей. Той ще покрие Дунав и даже магазини ще направи. ;)
Последни новини